бизнес > бизнес и иновации


7,1 % от добавената стойност на преработващата промишленост е в сектор производство на облекло

Зам.-министър Лъчезар Борисов: През последните години текстилната промишленост е един от най-динамично развитите сектори, който изисква  иновации и нови добри идеи

"В тази връзка фирмите в бранша имат възможност да кандидатстват по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК) за внедряване и комерсиализация на новите технологии. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 115 646 637 лева, а крайният срок за подаване на проектни предложения е 20.01.2020 г“, казва още зам.-министърът.

„През последните години текстилната промишленост е един от най-динамично развитите сектори, който изисква  иновации и нови добри идеи. 7,1 % от добавената стойност на преработващата промишленост е в сектор производство на облекло, а 1,7 % е в сектор текстилна промишленост“. Това е заявил заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на изложението за текстил и мода  „ТексТейлърЕкспо“. Сред официалните гости е и вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, съобщава икономическото министерство.

Зам.-министър Борисов заявил, че този бранш е необходимо да засили иновационния си капацитет, за да бъде по-конкурентоспособен и да повиши сравнителните си предимства. „В тази връзка фирмите в бранша имат възможност да кандидатстват по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК) за внедряване и комерсиализация на новите технологии. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 115 646 637 лева, а крайният срок за подаване на проектни предложения е 20.01.2020 г“, уточнил зам.-министърът.

В рамките на изложението зам.-министър Борисов припомнил, че предприемачите трябва да се възползват по-усилено, както от възможностите на дуалното обучение, което Законът за професионално образование и обучение предоставя като начин за привличане на млади служители, така и от възможността да създавате собствени тренировъчни центрове. „Придобиването на дигиталните умения в служителите, особено в индустрията е приоритет, както на национално, така и на европейско ниво”, казал още той.

В заключение зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов пожелал ползотворни контакти и синергия между всички участници в специализираното изложение „ТексТейлърЕкспо“.
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер