финанси > застраховане


Киберпрестъпленията нанасят на застраховането загуби за милиарди

Мария Велева, изпълнителен директор на Застрахователeн брокер Балкан АД: От все по-широк обществен интерес е въпросът с киберзастраховане

Спореед нея киберрисковете влизат в приоритетите на застрахователите и те все повече работят с брокери, за да идентифицират къде е рискът за клиента.


Това, на което са свидетели нашите партньори от развитите страни, е фактът, че традиционните застраховки – имуществено застраховане и застраховане на отговорности, за които фирмата отговаря пред клиенти, служители и трети лица, все повече се повлияват от киберрисковете. От все по-широк обществен интерес е въпросът с киберзастраховането. Така  Мария Велева, изпълнителен директор на ЗБК Балкан, определи един от важните акценти, обсъдени от застрахователни брокери по време на Европейската регионална конференция на WBN (Worldwide Broker Network), която се проведе от 26 до 28 януари в София.

Участие в нея взеха повече от 160 представители от Европа, Близкия Изток, САЩ и Африка. Сред тях са застрахователите AIG, Zurich и Lloyd's, Vienna Insurance Group, Generali България, UnitedHealth Group, Европейската Асоциация на застрахователните брокери (BIPAR). Домакин на форума е Застрахователeн брокер Балкан АД.

Според Мария Велева няма точни изчисления на пазара колко са загубите от киберпрестъпления, които засягат застраховането, но те са за милиарди. Киберрисковете влизат в приоритетите на застрахователите и те все повече работят с брокери, за да идентифицират къде е рискът за клиента.

„Все повече навлизаме в сфери, които за застрахователите са нови и ние полагаме усилия да защитим клиента“, отбеляза Велева и даде примери за предизвикателствата пред бизнеса.

Международните застрахователни експерти акцентират на подхода, който трябва да имат брокерите. Докато за различни видове клиенти и за тези, които работят онлайн, най-важното е да защитят личната база на клиентите, то за фирмите с производствени мощности е да се предпазят от киберриск, който може да причини най-големи вреди.

„Такъв пример е противопожарното оборудване на предприятията, което е свързано със системи, които се управляват автоматично“, подчертава по време на конференцията Себастиян Хес, съветник по кибер риск в AIG EuropeS.A. Той и колегата му Шариф Гарднър, директор трейнинг обслужване в AXIS Capital на LLOYD, са коментирали как от единичен риск, който засяга едно предприятие, могат да пострадат всички производствени системи, независимо от държавата, в която е отделното производство.

„Досега смятахме, а и машините и системите бяха направени така, че те обслужваха една производствена единица, в една държава, но сега са свързани по такъв начин, че злонамереното проникване в една база данни в една страна може да засегне всички експозиции в света. Това е е една от тенденциите при киберрисковете“, казва Мария Велева и допълва, че втората е, че защитата на имуществото на клиентите все повече е свързано с киберриска заради автоматичните системи.

„Един от примерите показва как една автоматична спринклерна система на противопожарна инсталация може да се задейства дистанционно и да причини увреждане на имущество и то когато никой не присъства в предприятието, който да оперира с нея“, отбелязва Мария Велева и обяснява, че по електронен начин системите се пробиват злонамерено и предизвикват щети.

Друг пример по думите ѝ е ремонтът на амтомобили, когато всичко в сервиза става автоматично с роботи. При тази дигитализация на машините също трябва да се предвиди защита.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер