финанси > застраховане


Мария Велева: Свидетели сме на един съвсем различен свят, COVID-19 промени и пренареди изцяло дневния ред на всеки

Изпълнителният директор на Застрахователeн брокер Балкан АД пред exporter.bg за това как пандемията коронавирус промени света на застраховането

«В застраховането се оказахме в ситуация, в която повечето малки и средни бизнеси бяха принудени да спрат или намалят дейността си поради обявяването в много държави на извънредно положение, съответно и карантина», отбелязва Мария Велева.


Малко предистория

Застрахователен брокер Балкан АД е член на Worldwide Broker Network (WBN), най-голямата в света верига от независими застрахователни брокери и четвъртата по големина сред всички брокерски вериги, която генерира 5.46 млрд. щ.д. приходи от застрахователно посредничество и консултантски услуги. Европейската регионална конференция на WBN (Worldwide Broker Network) за 2020 г. се проведе от 26 до 28 януари в хотел Хилтън в София. Домакин на срещата бе Застрахователeн брокер Балкан АД. Тогава коронавирус в Европа нямаше.

Г-жо Велева, как пандемията коронавирус промени света на застраховането?


- Виждам, че представянето, което сте подготвил споменава Европейската среща на WBN в София в края на януари, когато бяхме щастливи и горди за посрещнем повече от 150 застрахователни  брокера от  четири континента. Само два месеца след това сме свидетели на един съвсем различен свят, COVID-19 промени и пренареди изцяло дневния ред на всеки.

В застраховането се оказахме в ситуация, в която повечето малки и средни бизнеси бяха принудени да спрат или намалят дейността си поради обявяването в много държави на извънредно положение, съответно и  карантина. В имущественото застраховане, важен риск, който може да бъде покрит, се нарича „ Загуби от прекъсване на дейността“. По тези полици може да се получи обезщетение, което да покрие постоянните разходи на фирмата, както и загубената печалба, в случай че събитието е покрито по основната полица.  Повечето застрахователи обаче, не предоставят покритие за прекъсване на дейност вследствие на зараза. В UK Асоциацията на застрахователните компании коментира, че по стандартните полици спиране  на бизнеса, наложено от правителството, не е покрито. По-късно, същата асоциация обяви, че британските застрахователи ще изплатят обезщетения от £275 милиона британски паунда по застраховки „ Отмяна на пътуване“  и разходи за репатриране.

Практиката е съвсем различна в САЩ, където в три щата - Ню Джърси, Охайо  и Масачузетс  местната власт се опитва да принуди  застрахователите да платят загубите от прекъсване на дейността на компании с по-малко от 100-150 служители, когато това е станало в изпълнение на държавно разпореждане, въпреки липсата на покритие. В Ню Джърси  подобен законопоект засега остава блокиран.

Наскоро собственикът на Cinema Grill, Hollywood Palms Cinema и District Theatre заведе иск срещу представители от Lloyd’s of London, застраховали кинотеатрите им с полица за US $1 милион  и покритие от загуба на печалба, но отказали обезщетение във връзка с пандемията от COVID-19.

Вашата компания е представител на WBN за България, Северна Македония, Албания и Румъния. Какво се случва на тези застрахователни пазари към днешна дата?

- Пандемията и карантината определено забавят функционирането на застрахователната индустрия навсякъде, и в четирите пазара, на които ние оперираме, като според нас държавните мерки са най-строги в Румъния. Почти всички служители на застрахователите работят дистанционно, което неминуемо забавя процеса на офериране, издаване на полици и съпътстващи документи. Голяма част от неспешните огледи са отложени за след края на пандемията, някои от застрахователите предложиха претенции само по документи и снимки, когато щетите не са значителни. Огледите за оценка на риска са отложени за след края на извънредното положение навсякъде. Учудващо за нас, наблюдаваме доста по-спокойни реакции към пандемията в Северна Македония, където продължава интереса към презастраховане и в тези условия.

Какво влияние оказа пандемията на българския застрахователен пазар?


- Със съжаление отбелязваме, че почти всички застрахователи изключиха покритието срещу рискове свързани със заболяване с коронавирус, по застраховки «Помощ при пътуване - медицински разноски» и «Отмяна на пътуване». Сами можете да видите разликата между един голям, добре регулиран и пазарно ориентиран застрахователен пазар като този в UK и местния пазар тук. Както вече споменах, британските застрахователи ще изплатят обезщетения от £275 милиона британски паунда по застраховки „Отмяна на пътуване“ и разходи за репатриране. Мотивът на българските застрахователи е, че не се покриват щети по време на пандемия.

Кои са най-търсените застрахователни продукти предлагани от Застрахователен брокер Балкан в тази изключително тежка и трудна ситуация? Как могат те да помогнат на бизнеса, когато за не малка част от него става въпрос за оцеляване?


- В условията на разпространение на COVID-19 и обявената пандемия, в периода на извънредно положение, в който много компании са ограничили или преустановили дейността си и изпитват затруднение при обслужване на търговските си задължения, се увеличава рискът от неплащане и нарастване на просрочените вземания. В тези сложни времена, когато част от фирмите изпитват проблеми със събирането на вземания ние във ваша полза направихме видео-сесия, в която обясняваме какви решения има този проблем (YouTube ).

Нашата цел е бъдем в подкрепа на бизнеса, най-вече на микро, малките и средни предприятия, като правим най-доброто за своите клиенти при управление на техните полици и използваме нашето влияние и авторитет пред застрахователните компании, да бъдат по-гъвкави по отношение на плащанията на премии, такси и други договорни задължения.

Вземанията са актив, който заслужава защита. Затова и основна функция на Застраховка „Търговски кредитен риск“ е защита на българския търговец и износител от финансови загуби, причинени от неплащане от страна на купувача по договори за доставки на стоки и услуги или по договори за износ. Чрез тази застраховка той става финансово по-стабилен и му се дава възможност за по-добро бизнес планиране и ефективно управление ликвидността на компанията. Създава се възможност и за финансиране на дейността му чрез осигуряване на необходимия оборотен капитал и отпускане на банков кредит.

Като посредници с дългогодишен опит в тази сфера, ние от застрахователен брокер Балкан успяваме да договорим благоприятни условия със застрахователите, да предоставим подходящи оферти и да консултираме нашите клиенти при вземането на най-добро решение за застраховане на техните отсрочени плащания.

Други съвети, които даваме, са свързани с покритие за служителите от заболяване, включително COVID-19 при болнично лечение или фатален край, както и застраховка за киберсигурност - риск, който значително се увеличава при работа на служителите дистанционно.

Стартирахме уебинари в помощ на клиентите, която можете да намерите станицата ни във Facebook , както и в канала ни в YouTube. Можете да ги гледате и на живо - всеки вторник и четвъртък от 11 ч. На разположение сме за анализ, свързан с конкретните нужди.

Благодаря за това интервю!

Димитър Дженев


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер