Банер

за ценители > винен бизнес


Мавруд Виница на Винарна Загрей грабна Кристален приз "Златната изба на България" 2020 за предпочитана марка българско вино

Димитър Костадинов, управител на винарната, получи ценния приз от Момчил Ройнев, изпълнителен директор на Българската агенция за експортно застраховане

„Вярвам, че Мавруд Виница ще докосне не само сетивата, но и сърцето ви“, каза Димитър Костадинов.

Мавруд Виница на Винарна Загрей грабна Кристален приз "Златната изба на България" 2020 за предпочитана марка българско вино. „Радвам се, че вино от най-българския сорт - мавруд, спечели гласовете на ценителите на виното в социалните мрежи“, каза Димитър Дженев, главен редактор на сайта exporter.bg, организатор на конкурса.

Димитър Костадинов, управител на винарната, получи ценния приз от Момчил Ройнев, изпълнителен директор на Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ). „Вярвам, че Мавруд Виница ще докосне не само сетивата, но и сърцето ви“, каза Димитър Костадинов. При връчването на наградата изпълнителният директор на БАЕЗ Момчил Ройнев изрази своето задоволство от все по-добрите вкусови качества на българското вино, основани на традициите и новаторството. Той използва случая да потвърди още веднъж готовността на агенцията да подпомогне всички български производители на вино, които искат да разширят дейността си и своите пазари и извън пределите на страната.

„Тази вечер връчваме за пети път наградата „Златната изба на България”. В извънредната ситуация от коронавирус в страната ние ще отдадем заслуженото внимание на българския винарски бизнес, защото той е по-важен от всякога в променената обстановка“, каза още в обръщението си Дженев.

Победителите в конкурса на exporter.bg, който за пета поредна година се провежда под патронажа на Министерството на икономиката, са определени от гласовете на читателите на едноименния сайт в социалните мрежи - Фейсбук, Линкдин и Туитър.

Те са журито, което класира най-добрите български и чуждестранни изби.

Димитър Костадинов, управител на винарната (вляво), получи ценния приз от Момчил Ройнев, изпълнителен директор на Българската агенция за експортно застраховане.

В продължение на година и два месеца ценителите на виното в социалните мрежи направиха своя избор между 130 български и 130 чуждестранни изби.

"Целта на конкурса е да популяризира новите, модерни изби на България, които произвеждат висококачествени вина и развиват модерен винен туризъм в страната ни. Много от тях имат вече колекции от международни призове и медали, но днес към тях прибавиха и една национална награда", допълни главнияг редактор на exporter.bg.

Той благодари на Министерството на икономиката за подкрепата и на Българската агенция за експортно застраховане - основен спонсор на конкурса от първото му издание досега.

За Мавруд Виница от Винарна Загрей:

Мавруд „Виница“ е емблематичното ни вино. Специфичните му и безспорни качества се дължат на един подход, заимстван от винарите в Северна Италия, но непознат по нашите земи и приложен за първи път от екипа на винарната. След гроздобер, маврудът се засушава на открито и сухо място в продължение на два месеца, чрез което се постига естествена концентрация на захарите и киселините. Резултатът, след осемнадесет месеца съзряване в бъчви от български дъб, е едно екстрактно вино с характерен пикантен аромат и балансиран вкус, притежаващо дългогодишен потенциал за отлежаване.

Подходяща храна: Препоръчват се комплексни и ароматни храни - дивеч, зрели сирена, пуешко месо. Препоръчителна температура на виното при консумация: 16-18°C 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер