експорт > международни изложения


Красимир Патишанов: Главният сомилиер на Wine & Gourmet Japan 2021 бе впечатлен от Еригон Рубин и Еригон Мавруд § Рубин (Специална селекция) 2012 г.

Председателят на Управителния съвет на ЛВК „Винарска изба Брестовица“ пред exporter.bg: Търговците, сомелиерите и ценителите на виното в Япония демонстрираха сериозен интерес вината на избата

Националният щанд в Токио беше посетен от българския сумист Калоян Андо – Котоошу, който е истинска легенда в Страната на изгряващото слънце.

Г-н Патишанов, Wine & Gourmet Japan 2021 – за първи път ли участвахте на този толкова престижен форум? Оправдаха ли се очакванията ви от това участие?

- Тази година участвахме за първи път на Wine & Gourmet Japan. Миналата година също имахме щанд на това толкова престижно и мащабно изложение, но настъпването на пандемията принуди организаторите да го отложат.

Щандовете на родните компании бяха посетени от българския посланик в Япония Н. Пр. Мариета Арабаджиева (в средата на снимката).

Очакванията ни се оправдаха, защото търговците, сомелиерите и ценителите на виното в Япония демонстрираха много сериозен интерес към нашите вина. За това свидетелстват десетките разговори с потенциални партньори, проведени на нашия щанд.

С какви вина се представихте на щанда?

- Заложихме основно на българските сортове - рубин, мавруд, памид, мискет и купажи с тях. Естествено не пропуснаме да представим и вина от традиционните световни сортове - мерло, каберне совиньон и каберне фран.

Вината ви са впечатлили главния сомелиер на изложението. Кое вино най-силно е допаднало на японеца?

- Главният сомилиер, който отговаряше за семинарите на изложенито, беше впечатлен от нашия  Еригон Рубин и особенно от купажа Еригон Мавруд § Рубин (Специална селекция) 2012.

Имате ли експорт за Япония и какви са очакванията ви за развитие в тази посока?


- Изнасяме няколко вина за Япония, но очакваме да разширим портфолиото си от вина продавани там, чрез нашия дистрибутор.

Главният сомилиер, който отговаря за семинарите на изложенито (на снимката), е впечатлен от Еригон Рубин и особенно от купажа Еригон Мавруд § Рубин (Специална селекция) 2012 г.

Също така очакваме да намерим и нови партньори - вносители  от по-голям мащаб, защото пазарът в Япония има по-голям потенциал.

Изнасяте за Китай и Виетнам. Защо в този регион на света харесват вината ви?

- Изнасяме за Китай, Корея, Хонг Конг, Сингапур, Тайланд и Виетнам. Това, което мога да кажа е, че вината ни наистина срещат много добър прием на тези развиващи се пазари.

Как ЛВК „Винарска изба Брестовица“ преминава през турболенциите във винарския бизнес, предизвикани от пандемията COVID-19?


- Световната пандемия оказа силно негативно влияние върху световната икономика и търговия, в това число и върху търговията с вино. През февруари миналата година имахме отменени  големи поръчки от Китай. 2020 г. беше нулева за  износа на вино към огромната част от страните, с които работим.

През последната година  имаше сътресения и в морския транспорт - значително се повишиха цените. Това също влияе на търговията и  конкурентоспособността на виното.

Надяваме се тази година да започне процес на стабилизация в търговията с вино.

Благодаря за това интервю!

Димитър Дженев


Снимка: Божидар Марков


Още за избата:


Избата е експортно ориентирана и изнася своята продукция в Германия, Белгия, Холандия, Чехия, Япония, Корея, Сингапур, като основните й пазари са Китай и Русия. Износът представлява почти половината от приходите на предприятието.

На Wine & Gourmet Japan 2021 ЛВК "Винарска изба Брестовица" залага основно на българските сортове - рубин, мавруд, памид, мискет и купажи с тях. Естествено не пропуска да представи и вина от традиционните световни сортове - мерло, каберне совиньон и каберне фран.

Лозарският кооператив на с. Брестовица е създаден още през 1908 г., като в края на 30-те години изгражда на 15 км югозападно от Пловдив надземна изба по класически френски образец. Понастоящем производственият капацитет на ЛВК „Винарска изба Брестовица“ е 4 000 000 литра вино, което я превръща в надежден доставчик на местния и международните пазари.

Философията на избата е да запазва характеристиките на тероара във винопроизводството. „Даваме приоритет на едносортови вина от местните български сортове Мавруд, Рубин, Памид и Мискет и умело ги съчетаваме с признати световни представители за постигане на ярка индивидуалност при купажите. Вината под нашите марки Brestovitsa, Erigone и MaxiMinus ThraX са носители на множество престижни награди от конкурси като: China Wine & Spirits Awards, Shanghai International Wine Challenge, The 23rd Concours Mondial de Bruxelles, The Balkans International Wine Competition & Festival, Винария, Дефиле на младото вино и други“, каза преди време в интервю за exporter.bg Красимир Патишанов, председател на Управителния съвет на ЛВК „Винарска изба Брестовица“.

Районът на Брестовица е известен с богатите културни и цивилизационни натрупвания. Брестовица е единствената официално регистрирана „Столица на виното“ в България и по традиции във времето може да се мери само с утвърдени винопроизводствени райони като Бордо във Франция. За това свидетелства и Музея на виното в самото село. В североизточната периферия на селото е най-голямата и най-богата тракийска могила в района – Памуклията, която крие уникални находки отпреди повече от 2000 г. Множеството тракийски артефакти, открити в землището на Брестовица, са изложени в Регионалния археологически музей в Пловдив. На по-малко от 10 минути път с кола на запад се намира един от бисерите на раннохристиянската архитектура в Европа, архитектурен и археологически паметник от национално значение - Червената църква.

Освен продажба на вино, избата предлага и услугата – винен туризъм. „Дегустационната ни зала се посещава от винолюбители-туристи от цял свят, които искат да опитат автентичния вкус на българските вина“, казва още Красимир Патишанов.


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер