експорт > пазари


Ивайло Антонов: Ще продължим да правим това, което правим повече от 15 години - прекрасни вина, с които прославяме родното производство в България и по света

Изпълнителният директор на Domaine Bessa Valley пред exporter.bg: За първите 5 месеца на годината достигнахме нивата си от 2019 г.

"Любителите на бели вина могат да очакват от нас след около месец представянето на бутикова (лимитирана) серия на бяло вино от сорта Русан, коeто е 100% barrel fermented", казва ексклузивно за exporter.bg Ивайло Антонов.

Г-н Антонов, колко силно COVID – 19 порази света на виното – във вътрешен и външен план?

- Както много други бизнеси, така и нашият беше засегнат от пандемията. 80 % от бизнеса на Беса Валей е експорт и при положение, че в повечето държави имаше частичен или пълен lockdown и заведенията и ресторантите бяха затворени, консумацията рязко намаля и съответно поръчките от клиентите ни.

Допълнителен фактор, който допринесе и за по-ниските ни резултати за изминалата 2020 г беше и факта, че повечето ни международни партньори са специализирани за доставки и работа със заведенията и ресторантите и по-малко със магазини и крайни клиенти.

Domaine Bessa Valley – как поехте този безпрецедентен удар, който светът понесе и продължава да понася? Къде бяха по-големите поражения – вътрешен пазар или експорт?

- Както вече споменах пандемията засегна и двата сегмента.

Как виждате във времето възстановяването на сектора? Кое ще го издърпа отново нагоре?

- За сектора не мога да изкажа категорично мнение, но при нас специално от началото на тази година започнахме да виждаме светлина в тунела. За първите 5 месеца на годината достигнахме нивата си от 2019 г .

Най-важното е тази пандемия да отмине или поне да не се стига повече до затваряне на заведения и мероприятия.

Бихте ли ни представил новата реколта вина на избата – кои са най-интересните акценти в нея?


- Имаме „нови реколти“ (но те са стари) в почти всички етикети на Енира – Мерлото ни е 2017, Кабернето 2018, Енира 2016, Дуо е 2018, Резерва 2016, Гранд кювето и Сирата са ни вече 2017 г. реколта.

"Най-важното е тази пандемия да отмине или поне да не се стига повече до затваряне на заведения и мероприятия", казва Ивайло Антонов.

Преди две седмици пуснахме и Розе 2020, а до дни пускаме и Енира White (бялото ни вино) 2020.

Любителите на бели вина могат да очакват от нас след около месец и представянето на бутикова (лимитирана ) серия на бяло вино от сорта Русан, коeто е 100% barrel fermented.

Какви са очакванията Ви за 2021 г.?

- За 2021 очакванията са ни да достигнем поне нивата си от 2019 г, а защо не и да ги задминем. За наша радост резултатите от първата половина на годината са доста оптимистични и ни дават надежда, че това ще се случи.

Беса Валей спечели Големия кристален приз на exporter.bg „Златната изба на България“ за 2020 г. за най-силна подкрепа от ценителите на виното в социалните мрежи. Кое ще продължи да прави избата ценна за ценителите на виното?

- Първо искам да благодаря на организаторите и след това на нашите клиенти за доверието и признанието за нашата изба и качеството на вината, които предлагаме!

Това е голямо признание и съответно задължение да продължаваме да правим, това, което правим повече от 15 години, а именно прекрасни вина с които да радваме и прославяме родното производство не само в България, но и по света!

Благодаря за това интервю!


Димитър Дженев

Снимка: Божидар Марков

Малко история


Изба, високо оценена от Робърт Паркър

Bessa Valley e разположена на 2500 декара, 1400 от които са вече засaдени. Главната изба е изпъкнала в дъга, вкопана в пресечения хълм. До нея е Ротондата, в която ферментира гроздето. Пергола свързва избата с административната сграда. Стените на сградите са облицовани с варовик, в който са оставили следите си морски обитатели.

Проектът Bessa Valley стартира през 2001 г. със закупуване на земя от около 800 собственика в Огняново (регион Пазарджик). Част от избата е вкопана в скала, което е от съществено значение за съхранението и отлежаването на виното в бъчвите. Скалата позволява поддържането на постоянна температура и влажност на въздуха. За да се държат изправени лозите, са използвани само акациеви пръчки.

Беса Валей е сред хълмовете, между планината Родопи и река Марица. Климатът е континентален – горещо лято и студена зима. Тероарът е повлиян от реката и планината. Нивото на валежите е средно. Долината е оградена с хълмове, отворена е само от запад и изток. Това дава възможност на свежите въздушни потоци да проветряват гроздето и да смесват ароматите. Почвата в долината е глинесто-песъчлива и глинесто-камениста, примесена с варовик. Варовитата скала e на разстояние половин метър под почвения слой.

Ето какво казва Граф Стефан фон Найперг, един от основните собственици на избата, за тероара: “Грешка, която е била правена в миналото, е, че големите лозови масиви в България са създадени в равнините, между житните растения, например, а големите висококачествени вина се произвеждат от лозя, които виреят на ограничени, пресечени и по-сурови терени. Гроздето е чудесен плод, но единствено обвивката му дава цвета на виното. Ако няма концентрация на цвят в гроздето, никога няма да получите добро вино.”

Enira на Винарска изба Беса Валей стана носител на наградата на сайта exporter.bg „Златната изба“ за предпочитана марка българско вино за 2018 г.

Добивът от Долината е приблизително 650 000 кг грозде. От него се произвеждат  около 720 000 бутилки вино годишно.

Гроздето се бере ръчно от обучени служители. Сортира се два пъти по време на самият гроздобер. Берачите събират само най-добрите плодове. Втори път гроздето се селектира преди да попадне във ферментационните танкове.

Избата за съзряване на виното е с площ 3 555 кв.м. и капацитет 2 500 бъчви. Bessa Valley използва единствено френски бъчви тип „барик”. Всяка от тях струва около 570 евро, но се използват само за три зареждания. След три зареждания бъчвите престават да отдават тон и да влияят на виното. Алкохолната ферментация и мацерация протичат за около 30 дни. Малолактичната ферментация протича в резервоари и частично в нови бъчви.

Domaine Bessa Valley е част от винените маршрути „Пътят на Дионисий” и „Античен път на Тракийското вино”, чрез които в рамките на няколко дни ще може да се потопите в едно неповторимо съчетание от българска култура, прекрасна природа и богати традиции в производството на вина наследени от древни култури и цивилизации.

Около 80% от продукцията е предназначена за износ. Най-големите пазари за виното от Долината са Великобритания, Германия, Австрия, Швейцария, Канада, САЩ, Русия и отскоро Китай, Япония и Хонг Конг.

Вината на Домейн Беса Валей са печелили много престижни награди. Enira Reserva 2010 е оценено с 91 точки от Робърт Паркър в The Wine Advocate,  а Domaine Bessa Valley Grande Cuvée 2013 стана победител в класацията Топ 50 на списание DiVino за 2017 година за най-високо оцененото червено сухо вино с произход България.

Enira на Винарска изба Беса Валей стана носител на наградата на сайта exporter.bg „Златната изба“ за предпочитана марка българско вино за 2018 г.
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер