финанси > инвестиции


Виетнамският пазар става много привлекателен за чуждестранните инвеститори

Ето защо обществените поръчки заемат важно място в Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Виетнам, пише в анализ публикуван в сайта на Българската търговско-промишлена палата Олег Маринов, Ръководител на СТИВ-Хошимин

Обхватът на обявяваните във Виетнам обществени поръчки е много широк и включва почти всички хранителни продукти и промишлени стоки.

Обществените поръчки представляват значителен дял от световните търговски потоци. В Европейския съюз публичните покупки на стоки и услуги възлизат на 16 % от брутния му вътрешен продукт, пише в анализ публикуван в сайта на Българската търговско-промишлена палата Олег Маринов, Ръководител на СТИВ-Хошимин.

И допълва, че Виетнам е една от страните в света с най-високо съотношение на публичните инвестиции към брутния вътрешен продукт. От 1995 година досега, това съотношение се запазва на над 39 % годишно, като голяма част от инвестираните средства са за инфраструктурни проекти. Така виетнамският пазар се превърна в много привлекателен за  чуждестранните инвеститори. Поради тази причина, обществените поръчки заемат важно място в Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Виетнам, коментира Маринов.

Европейският съюз и Виетнам договориха в споразумението правила за държавните поръчки в съответствие с изискванията на Световната търговска организация. В главата за обществените поръчки на Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Виетнам е постигната висока степен на прозрачност и справедливост на процедурите, сравнима с други споразумения за свободна търговия, които Европейският съюз е подписал с развиващи се държави.

Съгласно Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Виетнам, компании от Европейския съюз ще могат да наддават за договори за обществени поръчки при същите условия като виетнамските компании за следните организации:

• Всички министерства на Виетнам;

• Националната електрическа компания;

• Националната железопътна компания;

• 34 държавни болници, които са директно под контрола на Министерството на здравеопазването;

• Два големи университета и два големи изследователски института;

• Предприятия в Ханой и Хошимин, включени в  приложение към споразумението, които представляват 50 % от всички компании, възлагащи обществени поръчки на подцентрално ниво.


Като развиваща се страна Виетнам се възползва от диференцирано отношение и преходни мерки в определени области. Това се отнася най-вече за прага на стойността на обществените поръчки. В споразумението са включени само обществените поръчки, които включват стоки, услуги или строителни дейности, превишаващи определени прагови стойности. Предвидено е в продължение на преходен период от 15 години да се прилага прогресивно намаляване на праговете до нива, сравними с тези, за които има договореност с други членове на Световната търговска организация.

В съответствие с договореностите, Виетнам ще разработи централен Интернет портал за обявяване на английски език на обществените поръчки, които ще бъдат проведени след влизането в сила на  Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Виетнам. 

Обхватът на обявяваните във Виетнам обществени поръчки е много широк и включва почти всички хранителни продукти и промишлени стоки. По отношение на услугите, Виетнам предлага редица сектори – здравеопазване, строителство, транспорт, образование и други, обобщава в своя анализ Олег Маринов. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер