политика > бизнес среда


2 млн. лева компенсации за щетите от COVID-19 получават розопроизводителите

Целта на държавната помощ е да стабилизира икономически стопаните след щетите, причинени от срива в търсенето на розов цвят, вследствие на ограничителните мерки, предприети във връзка с пандемията.

България изнася годишно близо 2 000 кг розово масло основно за европейските страни, което е 40% от световната търговия с розово масло.

Розопроизводителите получават 2 млн. лева компенсации за щетите от COVID-19. Това става възможно след като Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) е гласувал този финансов ресурс в тяхна подкрепа, съобщава сайтът на фонда.

Производителите ще бъдат субсидирани по схемата „Помощ в подкрепа осигуряването на ликвидност на земеделските стопани, производители на маслодайна роза за преодоляване на последствията от негативното икономическо въздействие от COVID-19“. Държавната помощ, която беше нотифицирана от Европейската комисия през юли, се прилага по Временната рамка за мерки за държавна помощ заради коронакризата, допълват от ДФЗ.

Чрез схемата розопроизводителите ще бъдат компенсирани за направените от тях разходи при производство на цвят от маслодайна роза, използван за преработка. Целта на държавната помощ е да стабилизира икономически стопаните след щетите, причинени от срива в търсенето на розов цвят, вследствие на ограничителните мерки, предприети във връзка с пандемията.

Ще бъдат подпомогнати регистрирани земеделски стопани, микро, малки и средни предприятия, които нямат сключени договори за покупко-продажба на цвят от маслодайна роза с преработвателни предприятия през настоящата година. Допустими за финансиране са и производители, които имат подписан договор с розоварните, но не са предали продукцията си в тях (нямат декларация за количествата произведен и реализиран цвят от маслодайна роза по сключените договори за текущата стопанска година). Кандидатите трябва да имат още и актуална регистрация в Регистъра по Закона за маслодайната роза.

Помощта, която стопаните ще получат, е в размер до 100 лева на декар. Тя се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства за покриване на част от разходите, направени за производство на цвят от маслодайна роза до периода на прибиране на реколтата през 2021 г.

Пазарите


Годишно у нас се добиват средно около 2 000 килограма розово масло. За един килограм от етеричната есенция са необходими 3 000 килограма розов цвят.

България изнася годишно близо 2 000 кг розово масло основно за европейските страни, което е 40% от световната търговия с розово масло. Преди 1989 г. страната ни е покривала 70 % от световното търсене на този уникален продукт.

Традиционни бизнес партньори са ни САЩ, Южна Корея и Япония. Засега Турция е най-големият ни конкурент в бизнеса с розово масло на международните пазари. България е вторият производител в света на този уникален продукт след южната ни съседка.

Страната ни е един от най-големите доставчици на розово масло на водещите пазари за парфюми в света. Ценната субстанция, която се извлича чрез дестилацията на тонове венчелистчета от рози, отглеждани от векове в зелената долина в Централна България, се използва и за производството на кремове, сапуни и други козметични продукти.

Сега българският клон на френската компания Biolandes, водещ производител на натурални екстракти за парфюмерийната индустрия, пласира в чужбина 250 килограма розово масло годишно и е сред водещите износители на този продукт в България.

Традиционен износител


България е известна в целия свят със своето розово масло и още от XVII век се числи към най-големите износители. То е незаменима съставка за развиващата се европейска парфюмерия от 1720 г. и се разнася с кораби през Цариград до Марсилия, Лондон и Ню Йорк, а с конски кервани през Букурещ до Виена, Париж и Берлин.

В момента в България има 36 хиляди декара розови масиви, които са с около 4000 декара по-малко в сравнение с 1989 година.

През последното десетилетие финансирането от ЕС и чуждестранните инвеститори доведоха до съживяване на тази традиционно българска индустрия.

От общо 36 хиляди декара с маслодайни рози в България, 25 хиляди декара са засадени след 2001 година. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер