бизнес > IT бизнес


През 2020 г. ИТ индустрията ни е осъществила експорт за 3.5 млрд. лв., което е ръст от 12% спрямо 2019 г.

80% от приходите в сектора са от износ, а делът на бранша в БВП през 2020 г. е около 3.8%, като за сравнение този дял през 2014 г. е бил 1.8%

Зам.-министър Ивелина Пенева: Министерството на икономиката ще подпомага предприятията за ускорена дигитална трансформация и внедряване на иновациите

През настоящия програмен период усилията на Министерството на икономиката са насочени към подпомагане на предприятията за ускорена дигитална трансформация и внедряване на иновациите и високите технологии в производството и услугите. За реализиране на тези мерки ще са необходими висококвалифицирани и подготвени професионалисти в сферите на информационните технологии, киберсигурността, изкуствения интелект и др. Това е заявила заместник-министър Ивелина Пенева при откриването на 13-тото издание на „Дни на кариерата: ИТ, Комуникации и Аутсорсинг“, организирано от „ДжобТайгър“, съобщава икономическото министерство.

Зам.-министър Пенева коментирала, че по данни на ИТ индустрията през 2020 г. софтуерният сектор е най-бързо растящия в България. Делът на бранша в БВП през 2020 г. е около 3.8%, като за сравнение този дял през 2014 г. е бил 1.8%. В условията на COVID-19 кризата по предварителни данни за 2020 г. е реализиран 10% ръст на приходите. По думите й над 80% от приходите в сектора са от износ, като по последни данни за 2019 г. е отчетен ръст от 20% на годишна база, достигайки 3,1 млрд. лв. По предварителни данни, през 2020 г. експортът се увеличава с 12% и достига 3.5 млрд. лв. Тя заявила още, че по отношение на работните места също се забелязва тенденция за ръст, като данните сочат, че от 2014 г. до 2020 г. увеличението в брашна е с близо 88%.  Нивото на заплатите през този период също е отчело ръст с цели 68%, което прави софтуерният сектор - работодател номер едно по размер на възнагражденията.

В заключение, тя посочила още една положителна тенденция в бранша - наблюдава се завръщане на българи от чужбина, които поради доброто ниво на заплащане, предпочитат да работят и живеят у нас. С тези думи икономическият зам.-министър пожелал успешен старт в кариерата на младите хора и възможност да реализират себе си в България. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер