коментари > интервюта


Световната премиера на вината с марка Марадона се състоя за първи път в България

Маурицио Ферери, собственик на Ферери Груп, пред exporter.bg: Държа правата на марката за България

Арканджело Томасело, президент на Европейската асоциация на сомелиерите - консултант на вината Мародона, уважи премиерата на щанда на Ферери Груп по време на 28-то издание на Интерфуд & Дринк 2021.

Световната премиера на вината с марка Марадона се състоя за първи път в България. Това се случи по време на 28-то издание на изложението Интерфуд & Дринк  2021 в Интер Експо Център.  Вината бяха представени на щанда на Ферери Груп. Маурицио Ферери, собственик на компанията, държи правата на марката за България. Той бе любезен да отговори на въпросите на Димитър Дженев, главен редактор на exporter.bg.

Г-н Ферери, как се случи световната премиера на вината с марка Марадона да се състои в България?


- Стана съвсем случайно. Съвпадна с изложението Интерфуд & Дринк  2021. Аз вече бях закупил правата за тези вина да ги продавам в България. Даже още не сме им определили цена. Пуснахме ги поради големия интерес на 20 лв. бутилката и всичките бяха изкупени.

От какви сортове са направени тези вина и от коя област на Италия идват?


- Вината са от сортовете Шардоне и Негро Амаро, а купажът е букет от италиански сортове.  Идват от областта Кампания и част от Пулия.

Каква е историята на тези вина?

- Историята е следната. Швейцарска фирма е придобила от наследниците на Марадона правото да използва името му като бранд за вина. Италианска изба от Неапол закупува от швейцарците право на ползване на марката. И това не е случайно. Знаете, че в Неапол футболистът е икона. Той е обичан като Господ. След кончината на Марадона стадионът в Неапол бе кръстен на неговото име.

Той направи Наполи два пъти шампион на Италия и носител на европейската титла в турнира на УЕФА. Затова на бутилката е не само неговия лик. Върху фланелката със синия екип на Наполи стои едно голямо 10 - номерът, с който легендариият футболист прослави тима от Неапол, а с Аржентина стана световен шампион.

Доцентът по маркетинг, който от години живее в България, прави успешен семеен бизнес с италиански хранителни продукти и вина.

Именно затова на изба от този град най-много й отива да прави вина с името на смятания за един от най-великите футболисти на всички времена.

Консултант на избата е Арканджело Томасело, президент на Европейската асоциация на сомелиерите, с която аз работя много отблизо. С тяхната подкрепа развивам дейност в България. За съжаление пандемията позабави нещата, но тепърва предстои в школата към асоциацията да обучим и излъчим изключително добри български сомелиери.

Трябва да отбележа, че г-н Томасело също уважи премиерата на вината с марка Мародона. Във всичките дни на изложението той бе гост на моя щанд.

Казвате, че вината са били изкупени до последната бутилка. Сега какво ще правите?

- Ще внеса още 25 000 бутилки.

Колко бутилки е първата реколта вина с марка Марадона?

- Избата е произвела 11 милиона бутилки от първата реколта вина с марка Марадона. Цял свят проявява интерес към тях.

На бутилката е не само лика на Марадона. Върху фланелката със синия екип на Наполи стои едно голямо 10 - номерът, с който легендариият футболист прослави тима от Неапол, а с Аржентина стана световен шампион.

Както вече ви казах, аз притежавам правата за България, и така тези вина ще стигнат до българския пазар.

Благодаря за това интервю!

Още за Маурицио Ферери

Той произхожда от стара италианска фамилия. От Каникати, град, който се намира в сърцето на Сицилия. Ако и днес отиде там, човек ще види в центъра на градчето църква, банка, кметството и една стара къща, правена по проект на прочутия архитект Базиле - този който е проектирал и театър Масимо ди Палермо. Това е къщата на Маурицио Феррери. Доцентът по маркетинг, който от години живее в България, прави успешен семеен бизнес с италиански хранителни продукти и вина.

Димитър Дженев

Снимки: Божидар Марков
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер