Банер

за ценители > винен бизнес


За 20 години Домейн Беса валей се превърна в крайъгълен камък за качество при червените вина

Винарната отбеляза 20 години с изискано парти

Карл Хайнс Хаупман:  Лозята ни навлизат в топ форма и следващите 20+ години ще ви зарадваме с още по-добри продукти, ще покажем някои чисто сортови вина

Домейн Беса валей, една от най-успешните винарни в България, създател на престижните вина Enira, тържествено отпразнува своя 20-и юбилей с елегантна вечеря, прекрасен джаз на живо, фойерверки и вълшебна торта.

В първата година на новия век двама изключителни винари и приятели пристигат от Бордо в пазарджишкото село Огняново, където зад завоя, след каменната кариерата пред тях се открива неповторима гледка – просторно поле с превъзходно изложение и всички останали качества на първокласните лозя във Франция. Това са граф Стефан фон Найперг, собственик на няколко имения в Бордо, и виненият консултант Марк Дворкин. Веднага след тяхното решение да изградят винарна по френски модел на това място, към тях се присъединява и германският финансист Карл Хайнс Хаупман, който дава и най-сериозен тласък на проекта. Решават да нарекат имението Домейн Беса валей, по името на древното тракийско племе беси, населявало тези земи.

„Осъзнаваме колко сме свързани с древната история на това място, където се е правило вино буквално от векове. Днес ние се опитваме да правим тук най-добрите вина по най-добрия начин“, казва граф фон Найперг.

Тримата визионери и до днес са пряко заети във всички стъпки от производството на вината на Беса валей, а от българска страна зад тях стои голям и всеотдаен екип, ръководен от Ивайло Антонов, управител на имението, заедно със Светлозар Джуров, главен енолог на винарското имение.

Домейн Беса валей събра своите най-верни приятели и почитатели на елегантно парти на 9 октомври 2021 година в самата винарна и въпреки проливния дъжд, гостите бяха многобройни. Всички те имаха възможността да опитат редки вина от избата и подбрани ястия в българо-френски стил, отбелязват от винарната.

На снимката от ляво на дясно: Ивайло Антонов, граф Стефан фон Найперг и Карл Хайнс Хаупман с невероятната торта за 20 годишния юбилей

Партито уважиха посланиците на Франция, на Грузия и на Албания в България, много видни гости от Пазарджик и околността, колеги винопроизводители, търговци и ресторантьори.

„Ние станахме на 20 години, което е чудесна възраст за една винарска изба. Защо ли? Защото сега лозята ни навлизат в топ форма и следващите 20+ години ще ви зарадваме с още по-добри продукти, ще покажем някои чисто сортови вина, ще продължим да даваме най-доброто, на което сме способни“, заяви Карл Хайнс Хаупман от сцената на тържеството.

За двадесетте си години винарната се превърна в крайъгълен камък за качество при червените вина. Всички техни продукти под марката Enira, Reserva, BV Grande Cuvee и Syrah присъстват неизменно в листите на топ ресторантите у нас, а ние, техните почитатели, се надяваме, че ще можем още дълго да се радваме на изключителните им вина.
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер