Банер

за ценители > винен бизнес


Шато Авли завърши и затвори изцяло производствения цикъл като финализира строежа на избата през 2021 г.

Избата разполага с изцяло ново оборудване, което включва различни по обем ферментатори, пневматични преси, резервоари и дървени бъчви като общия капацитет е 100 000 л.

Chateau Avli продължава пътя на развитие на линията Glushnik, произвеждана от собствени лозя в едноименното село. Те са в непосредствена близост до производствената сграда, което е изключително важен фактор при производството на вината.

Шато Авли, е нова и млада изба на винената карта на България. Разположена е в с. Глушник, което се намира в полите на Гребенец планина, южно от природния парк „Сините Камъни“ и на 15 км източно от гр. Сливен. Името произлиза от средновековното селище Авли, известно със земеделието и винопроизводството си. В селото са правени археологически проучвания, които потвърждават съществуването на крепост и населено място с това име. За първи път се споменава за съществуването на крепост Авли около 1049 г., а по-късно на неговото място и за съществуването на едноименното селище. Въз основа на пътеписите на пътешественици и историографи от този период се смята, че сегашното с. Глушник е разположено на  територията на средновековната местност Авли.

Лозята са засадени през 2006 г. като е използван френски посадъчен материал. Разположени са върху 330 дка на два масива (Бозалъка и Рупов дол), като през последните 3 години е осъществена конверсия на двата масива и е сменена подпорната конструкция и е изградено капково напояване. Лозята са разположени на терени с благодатни глинесто-каменисти почви, с южно изложение и отличен въздушен дренаж. Освен благоприятния си тероар, климатични особености и терен, земята е богата на няколко вида камъни, което също допринася за вкусовите качества и специфичния разпознаваем характер на вината.

Основните сортове, които се отглеждат са: Мускат, Пино Гриджо, Гевюрцтраминер и Вионие от гамата на белите, а червените са представени от - Каберне Фран, Каберне Совиньон, Мерло, Пино Ноар, Каладок, Сира. Един от най – емблематичните за избата сортове е Каладок. Произлизащ от Южна Франция, където през 1958 г. е създаден чрез кръстоска между Гренаш Ноар и Малбек. Основното разпространение на този сорт е във Франция, като се среща в Южна Америка, Португалия и Аржентина, а в България насажденията са оскъдни като Шато Авли гордо може да заяви, че разполага със собствени масиви от Каладок, възлизащи на 50 дка.

Chateau Avli продължава пътя на развитие на линията Glushnik, произвеждана от собствени лозя в едноименното село, като е представена от леки, плодови и свежи бели вина и розета, както и ароматни, плътни и отлежали червени. Голяма част от произвежданите вина следват тенденцията на чисто сортовите като розе от Каладок, носещо символиката и аромата на провансалските розета, неповторимия и завладяващ Каберне Фран вдъхновен от долината на Лоара, както и отличителните Пино Гриджо, Гевюрцтраминер и Сира. 2017 г. бележи началото на създаването на два нестандартни, но изключително хармонични сепажа: Гевюрцтраминер с Пино Гриджо и Мускат с Вионие, както и емблематичен за избата червен купаж, повлиян от стила на Бордо и съставен от Каберне Фран, Мерло и Каберне Совиньон.

Най-големите по вместимост иноксови съдове в избата с вместимост 4+3 и 5+2 m3

Произвежданите вина са балансирани и интересни, със свежи плодови аромати и отлично структурирани – плод на иновативната, професионална и страстна работа на технолозите Николай Кръстев, Петър Георгиев и Радостин Милков.

През 2021 г. беше финализиран и строежа на избата, като по този начин Шато Авли завършва и затваря изцяло производствения цикъл. Лозята са в непосредствена близост до производствената сграда, което е изключително важен фактор при производството на вината, тъй като по този начин гроздето достига изключително бързо до ферментаторите и пресите и запазва качеството и свежестта си до последното зрънце. Избата разполага с изцяло ново оборудване, което включва различни по обем ферментатори, пневматични преси, резервоари и дървени бъчви като общия капацитет е 100 000 л. Голямото разнообразие от съдове и бъчви, поставя екипа на Шато Авли пред нови предизвикателства, както и отваря нови възможности за експерименти и практикуване на различни технологии и методи, чрез които да се усъвършенстват вината и да се създават нови такива.

През пролетта на 2021 технологичният екип на винарната нарасна с още един човек, като длъжността на главен технолог бе заета от Пламена Абаджиева. Млад, амбициозен и силно отдаден на професията технолог с богат опит в направата на бели и червени вина, която има за цел да развие и представи потенциала на вината, произвеждани от лозята в Глушник.

Екипът на Шато Авли

Нейната страст са производството на бели вина, което подсказва, че тепърва ще предстоят интересни и нови идеи в тази посока, предвид нестандартното сортово разнообразие, с което разполага избата.

По отношение на поддръжката на лозята и тяхното правилно отглеждане, главният агроном и ръководител отдел Земеделие Николай Николов, полага необходимото старание и професионализъм, за да може се извлече максималният вкусов и ароматен потенциал на гроздето. Взел главно участие в разработването и пускането в експлоатация на Chateau Windy Hills, той има необходимите знания, умения и опит чрез който да постигне перфектно качество на гроздето, което Пламена Абаджиева умело да може да превърне във вкусно, приятно и елегантно вино.

От гледна точка на търговски отдел, Шато Авли е в процес на изграждане на такъв, като в момента основните функции по търговската част са заемани от главния сомелиер на избата Калоян Попов. Млад и амбициозен той поема своето пътешествие в света на виното след професионалните гимназиални състезания, на които се явява като млад сомелиер. Пътят на виното го отвежда към интересни и екзотични винени дестинации в Европа, където има възможността да се запознае с местните сортове, култура на хранене и традиции. В студентските си години работи в различни класически и специализирани ресторанти, като минава през всички позиции в този бранш и достига до управител на елитно заведение с авторска гурме кухня в София. Голямата му мечта е била да стане главен готвач, но магията на виното го отвежда в една необятна вселена от вкусове и аромати, която той умело може да съчетава. Последното предизвикателство с което се среща са вината от лозята на Глушник, където е горд представител на избата в качеството си на сомелиер.

Село Глушник, както и целият регион около Сливен, носи многовековния дух на винопроизводството и традициите. Обичаите и ритуалите, свързани с Трифон Зарезан, по зарязването на лозята и съпровождащите ги празненства, са неизменна част от културата на тези земи.

Масива в Рупов Дол

Кукерските фестивали, които се провеждат всяка година през втората събота на февруари, са също отличителна забележителност, която събира хора от различни краища на България.

Районът е известен и с културните си и фолклорни фестивали, планински маратони, парад на ретро автомобили, празник на прасковата, както и много винени фестивали и изложения. Налице е възможността за практикуване на различни видове туризъм и тяхната комбинация, което превръща с. Глушник и цялата Сливенска област в изключително интересна дестинация за истински ценители.

Стремежът на Шато Авли е да произвеждат качествени, вкусни и запомнящи се вина, като вдъхновението си черпят от различни световни стилове и винени региони. Вината, идващи от собствените им масиви в Глушник пречупват всички тези стилове през призмата на българския вкус, дух и обичаи като неповторима магия, която всеки винен любител и консуматор трябва да открие, опитвайки техните вина.

Снимки: Архив на избата

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер