експорт > пазари


Българският износ надхвърля 68 млрд. лв. през 2021 г.

Министър Никола Стоянов връчи Голямата награда за най-успешно търговско аташе за 2021 г. на икономическия съветник в Службата за търговско-икономически въпроси в Румъния Ивайло Маринов.

На второ място бе отличен икономическият съветник в Австрия Емилиан Абаджиев, а на трето – СТИВ Полша: Йордан Драганчев.

Българският износ през 2021 г. надхвърля 68 млрд. лв. Това каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов и посочи, че тази цифра е показателна и за свършената работа от търговските ни аташета зад граница. Той участва в Годишната церемония по награждаване на икономическите съветници, дългосрочно командировани в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ), която Българската търговско-промишлена палата традиционно организира, съобщава икономическото министерство.

Министър Никола Стоянов връчи Голямата награда за най-успешно търговско аташе за 2021 г. на икономическия съветник в Службата за търговско-икономически въпроси в Румъния Ивайло Маринов. „Румънските инвестиции у нас отбелязват ръст от 370% през 2021 г. Въпреки че това увеличение е на фона на пандемичната 2020 г. то е показателно за активната работа по промотиране на възможностите за инвестиции в България“, посочи икономическият министър. Регистриран е и сериозен ръст на износа ни от близо 40%, като общата му стойност надхвърля 6,8 млрд. лв. Икономическият министър обърна внимание и на всички предизвикателства свързани с мигрантската криза, по които също съдействие е оказвано от представителя на министерството в северната ни съседка.

На второ място бе отличен икономическият съветник в Австрия Емилиан Абаджиев, а на трето – СТИВ Полша: Йордан Драганчев.

„Позитивна тенденция е, че с над 50% се увеличава износът ни и към Австрия през 2021 г., което бележи и обръщане на тенденциите след Ковид-пандемията в това число към водещи производители в Европа“, каза Никола Стоянов и изрази надежда този резултат да бъде надграден през настоящата година.  Той обърна внимание и на резултатите в Полша, където също се отбелязва значителен ръст на стокообмена ни. България е изнесла стоки за над 1,7 млрд. лв. за тази държава, което е ръст от близо 30% .

Насърчителни награди получиха още Божидар Патинов – акредитиран СТИВ Люксембург,  Александър Ангелов - СТИВ Сърбия и Тошко Томов - СТИВ Турция.

„Всяка методика за определяне на победителите ще има доза субективизъм. Затова искам да подчертая, че ценя работата на всеки от Вас. Това е един формален повод да се поздравим за всички успехи, които постигате като екип“, подчерта министър Стоянов по време на церемонията.

Наградите за най-успешните търговски аташета (Служби по търговско-икономически въпроси) се връчват за 11-ти пореден път. Класацията на БТПП е разработена съвместно с Министерството на икономиката и е изготвена въз основа на увеличаване на българския износ за съответната страна и привлечени чуждестранни инвестиции в България. Отчетени са и резултатите от допитването до  членове на БТПП за удовлетвореността им от работата на търговските аташета в различните държави. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер