финанси > инвестиции


54 инвестиции за 2,2 млрд. лв. се сертифицират в момента, ще създадат 4 500 нови работни места

Стефан Савов, заместник-министър на иновациите и растежа: Поддържат се активни контакти с най-големите компании в света, които произвеждат батерии, за да се привлече такова производство в България

БАИ работи приоритетно по голяма инвестиция за 880 млн. лв. в Северна България.

Към момента в процес на сертифициране са 54 проекта на обща стойност 2,2 млрд. лв. с планирани за откриване над 4500 нови работни места. Това е заявил Стефан Савов, заместник-министър на иновациите и растежа по време на брифинг относно дейността на Българската агенция за инвестиции (БАИ).

БАИ работи приоритетно по голяма инвестиция за 880 млн. лв. в Северна България като зам.-министър Савов уточнил, че инвестицията ще се изгради в Централна Северна България, а производството й ще се изнася в ЕС, съобщават от Министерството на иновациите и растежа.

Зам.-министър Савов посочил, че само за последните два месеца в БАИ са постъпили нови инвестиционни намерения за над 1,6 млрд. лв. за 1000 нови работни места. „Сертифицираните към 25.08.2022г. 11 проекта са на обща стойност 231 млн. лв. с предвидени за откриване над 1500 нови работни места“, добавил той.

По думите на Савов два от тези проекта са на идентична стойност от около 85 млн. лв. инвестиция и за по 100 нови работни места. Първият е завод за производството на 3D ендоскопи край Първомай, а другият е за производство на електрически велосипеди край Пловдив.

Савов уточнил, че се осъществява преструктуриране на БАИ, като целта е да се превърне в институция, обслужваща на едно гише и да се съкрати процесът на сертифициране от шест месеца на 8 седмици.

Богдан Богданов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, съобщил, че се очаква да бъде пусната новата интернет страница на БАИ, която представлява обслужване на инвеститорите на едно дигитално „гише“. Той благодарил на новото ръководство на министерството за добрата координация и допълнил, че БАИ разчита на сътрудничество с местните власти, координация с търговските представители, с посолствата и консулствата.

Стефан Савов казал още, че се поддържат активни контакти с най-големите компании в света, които произвеждат батерии, за да се привлече такова производство в България. „Не е изключено това да се случи още следващата година“, допълнил той.

Богданов уточнил, че намирането на терени е един от сериозните проблеми на големите потенциални инвеститори в България и в момента БАИ работи по намирането на подходящи терени. От създаването на агенцията през 2004 г. досега БАИ е привлякла близо 30 милиарда лева инвестиции за над 85 хил. работни места. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер