експорт > пазари


За първите шест месеца на 2022 г. продължава тенденцията за ръст на двустранния стокообмен между България и Обединените арабски емирства - 18% или общо 83.2 млн. щ.д.

Българският износ за ОАЕ е двойно по-голям от насрещния внос

"Положителна тенденция е, че съществен дял от експорта ни са продукти от машиностроенето, електрическа апаратура и консумативи за медицината", казва министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Българският износ за Обединените арабски емирства е двойно по-голям от насрещния внос. Това е подчертал министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов при откриването на бизнес форум, организиран от Търговската камара на Абу Даби. Събитието е било част от програмата на българската делегация, водена от президента Румен Радев, която е включвала представители на правителството и бизнеса. Участие във форума са взели 15 български и 30 местни компании, съобщават от Министерството на икономиката и индустрията.

“Подобни събития са основата за поставяне на дългосрочни партньорства и съм сигурен, че с политическата ангажираност на най-високо ниво, която днес виждаме, е въпрос само на време за постигане на още по-добри резултати в икономическото сътрудничество между нашите две държави”, е казал министър Стоянов. Той обърнал внимание, че данните за първите шест месеца на 2022 г. продължават тенденцията за ръст на двустранния стокообмен - с 18% или общо 83.2 млн. щ.д. “Българският износ заема около 2/3 от стокообмена, като положителна тенденция е, че съществен дял от него са продукти от машиностроенето; електрическа апаратура и консумативи за медицината”, допълнил той.

Според икономическия министър има огромен неизползван потенциал между двете държави, който може да бъде преодолян с повече подобни двустранни срещи. “Светът се намира в поредица от кризи, но всяка от тях е и възможност - в това число да се разширят връзките с добре познати партньори, каквито са България и ОАЕ ”, коментирал Никола Стоянов.

По време на официалната визита министър Никола Стоянов подписал два меморандума за сътрудничество – в областта на земеделието и туризма.

На финала са и преговорите по сключване на Споразумение за насърчаване и взаимна защита на инвестициите между Правителството на Република България и Правителството на Обединените арабски емирства, съобщил министър Стоянов. „Липсата на това споразумение е значителна пречка за реализацията на повече арабски инвестиции у нас“, допълнил той. През последните седмици в двете държави е задълбочена работата по стратегическия документ, като се очаква формалното му подписване да бъде в най-кратки срокове.

“България е дестинация с огромен потенциал за арабските компании - както със стратегическото си положение, така и с достъпа до единния европейски пазар. На този фон инвестициите от ОАЕ за миналата година са едва 3,1 млн. евро”, подчертал министър Стоянов. По думите му една от причините за толкова ниските стойности е липсата на този документ.

“Реализирани са десетки посещения на българските институции и бизнеса и всеки път когато се е стигало до представяне на наистина големи проекти за инвестиции е поставян въпросът за това споразумение. Въпреки това нищо не е било направено за поставянето на тази административна основа за развитие на икономическите ни отношения”, коментирал Никола Стоянов и подчертал, че за първи път двете държави са обединени по конкретни текстове, които ще залегнат в бъдещото Споразумение.

„На фона на милиарди инвестиции в някои европейски държави, общата стойност на проектите на компaнии от ОАЕ у нас възлиза на 129.3 млн. евро. Надявам се след подписването на този документ да увеличим в пъти тези стойности“, казал още министър Стоянов. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер