финанси > инвестиции


Австрия е вторият най-голям инвеститор в България с общо над 5 млрд. евро инвестиции в нашата страна

Около 10% от най-големите чуждестранни инвеститори в у нас са австрийски компании и те са в почти всички сектори: електроразпределение, телекомуникации, енергетика, банково дело и финанси, търговия, тежката и леката промишлености.

Министър Никола Стоянов: България има потенциал да се развива като регионален лидер в областта на цифровите технологии и иновациите, а също и в аутсорсинга на услуги

Около 10% от най-големите чуждестранни инвеститори в България са австрийски компании и те са концентрирани в почти всички сектори на икономиката ни: електроразпределение, телекомуникации, енергетика, банково дело и финанси, търговия, тежката и леката промишлености. Това e станало ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с посланика на Австрия у нас Н. Пр. Андреа Икич-Бьом, съобщава икономическото министерство.

„Надявам се, че инициативата, която стартирахме във формат „закуска с инвеститори“ допринесе за подобряване на диалога и бизнес средата за представителите на австрийския бизнес“, казал министър Стоянов и допълнил, че българската държава ще продължи да работи за положителното развитие на двустранните икономически отношения между двете страни. „Австрия е вторият най-голям инвеститор в България с общо над 5 млрд. евро инвестиции в нашата страна“, добавил Никола Стоянов.

Министър Стоянов подчертал, че България има потенциал да се развива като регионален лидер в областта на цифровите технологии и иновациите, а също и в аутсорсинга на услуги. В тази връзка е приоритетно стартирането на повече проекти между компании от двете страни в тази област и насърчаване на развойната и изследователска дейност. По думите му сред другите перспективни области на двустранно сътрудничество са секторите на транспортната инфраструктура и технологиите за опазване на околната среда и енергоспестяването.

В срещата са взели участие и Волфганг Тил, заместник-ръководител на мисията у нас и Филип Купфер, търговски съветник към Посолството на Република Австрия в Република България. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер