експорт > пазари


Саудитска компания подготвя общ проект с държавното „Ел Би Булгарикум“, а готовата продукция ще е приоритетно експортирана за Персийския залив

Саудитите с интерес за инвестиция в изграждането на най-голямата млечна ферма в България

Министър Никола Стоянов: България има интерес от привличането на стратегически партньор, който ще ни даде възможност да си върнем пазари, на които сме познати, но сме загубили през годините

Саудитска Арабия има интерес към обща инвестиция в изграждането на млечна ферма в България, с потенциал тя да се превърне в най-голямата в страната и региона. Добитото мляко ще се преработва изцяло в страната ни, а продуктите ще са експортно ориентирани за региона на Персийския залив. Това е станало ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и ръководството на една от най-големите компании в Саудитска Арабия в хранително-вкусовата промишленост. В срещата е участвал и председателят на борда на директорите на „Ел Би Булгарикум“ Невена Петрова, която е представила българското дружество и неговата продукция, съобщават от икономическото министерство.

Саудитската компания към момента управлява и ферма, в която се отглеждат около 190 хил. крави – приблизително колкото са всички регистрирани крави в България. Обмяна на опит и обща инвестиция между тях и „Ел Би Булгарикум“ е проект, по който стартира работата. Очаква се посещение на представители на компанията у нас за детайлизиране на параметри и обсъждане на конкретните възможности.

„България има интерес от привличането на стратегически партньор, който ще ни даде възможност да си върнем пазари, на които сме познати, но сме загубили през годините“, подчертал министър Никола Стоянов. Българските млечни храни и в частност сиренето са били любим продукт за голяма част от местното население, станало ясно по време на срещата. В опит да се възроди тази традиция компанията е започнала продажба в Саудитска Арабия и региона на сирене под марката „България“. По техни данни, продукцията, произведена в България, печели все по-голям пазарен дял в Персийския залив. Изграждането на обща ферма с “Ел Би Булгарикум” и започване на съвместно производство е възможност както за разширяване на присъствието на саудитската компания в региона, така и за стъпването им на единния европейски пазар.

Саудитска Арабия има интерес и към инвестиция в изграждането на карго летище у нас. Това е било обсъдено по време на среща с ръководството на Националния фонд за индустриално развитие и логистика (NIDLP). От българска страна в нея са участвали министрите Никола Стоянов и Александър Пулев. NIDLP е институция с важно значение за икономиката на Саудитска Арабия, която има за цел да превърне страната във водещ индустриален и глобален логистичен център, като увеличи максимално стойността на нейния минен и енергиен сектор.

Министър Никола Стоянов представил пред тях проект за развитие на летище Хасково, но акцентирал, че има и други потенциални локации. От страна на Фонда са заявили интерес от проучването на проекти, които, освен летище, позволяват и изграждане на индустриална зона. Българските министри са отправили покана към представители на Фонда да посетят страната за запознаване на място с възможностите за инвестиции, като се очаква това да стане през първата половина на 2023 г. Министър Александър Пулев акцентирал на българските компании в сферата на информационните и комуникационните технологии и иновациите. Обсъдени са били общи проекти в тези сектори.

Министрите Никола Стоянов и Александър Пулев са били приети и от принц Халид бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, брат на кралския престолонаследник на Саудитска Арабия и министър на енергетиката. Заедно с възможностите за общи проекти в сферата на енергетиката по време на срещата е било коментирано и сътрудничеството в сферата на икономиката. Двете страни са се обединили около мнението, че в последните месеци има сериозно увеличение на интензитета на сътрудничество между тях. Ако този диалог продължи със същите темпове, в кратки срокове се очаква стартирането и на сериозни инвестиционни проекти между двете държави.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер