експорт > пазари


Антонио Бонет: 26,32% от общия износ на България към Испания са зърнени култури, главно пшеница и царевица

„Следва експорта на електрически уреди и оборудване (проводници и кабели), слънчогледово олио и демийони (стъклени буркани)“, допълва Антонио Бонет

Президентът на Клубът на испанските износители и инвеститори пред exporter.bg за българския износ и възможностите за инвестиции в България.

В поредица от интервюта exporter.bg – експортния сайт на България, ще представи дейността на Конфедерацията на асоциациите на международните търговски къщи (CITHA)  и нейните членове – организация основана още през далечната 1956 г.

Г-н президент, бихте ли представили Вашата асоциация?

- Клубът на испанските износители и инвеститори е многосекторна, независима бизнес асоциация с нестопанска цел, чиято цел е да представлява и защитава интересите на своите членове в тяхната международна дейност.

От основаването си през 1997 г. Клубът има консолидирана позиция на лидер на интернационализацията в Испания и е признат представител пред испанската администрация, както и пред публични и частни институции, международни организации и медии.

Компаниите-членки на Клуба варират от малки и средни предприятия до мултинационални компании. Те представляват 50% от испанските преки чуждестранни инвестиции, а оборотът им е около 20% от испанския БВП.

Като бизнес асоциация, ние се стремим да отговорим на техните нужди чрез насърчаване на работата в мрежа, обмен на информация и най-добри практики, сътрудничество с нашите власти за подобряване на бизнес средата за интернационализация, издаване на публикации от интерес за тях, както и други дейности.

Каква е представата Ви за инвестиционната и бизнес среда в България? Компании от Вашата асоциация биха ли инвестирали у нас?

- България има много обширна правна рамка, която предлага големи предимства и инвестиционна привлекателност за чуждестранните компании. Въпреки това смятам, че все още има някои области с възможност за подобрение, като бюрокрацията за установяване в страната, получаването на комунални услуги и използването на местни банкови институции.

Като цяло, аз вярвам, че България направи големи крачки напред през последните няколко години, особено след присъединяването си към ЕС през 2007 г., водейки в области като чуждестранните инвестиции в Европа в технологичния аутсорсинг, и ще продължи да го прави в бъдеще.

Кои български стоки биха намерили добър прием на западните пазари, в частност в страната, която представлявате?

- През последните години основният внос на Испания от България е съсредоточен върху зърнени култури (26,32% от общия износ), главно пшеница и царевица, както и електрически уреди и оборудване (проводници и кабели), слънчогледово олио и демийони (стъклени буркани). Вярвам, че тези продукти ще продължат да се приемат добре в Испания.

Също така вярвам, че България има голям потенциал за туризъм  предвид нейните интересни природни зони като плажове и планини за ски през зимата, както и богатството й от извори с гореща вода, идеални за спа и уелнес центрове.

Благодаря за това интервю!

Още за CITHА


Европейската конфедерация на асоциациите на международните търговски къщи e създадена през 1956 г. в Брюксел и е призната от важни международни институции като Световната банка, МВФ, UNCTAD, ОИСР, СТО, Комисията на ЕС и др. Днес организацията има много редовни и асоциирани членове в цяла Европа, включително Австрия, Германия, Франция, Унгария, Италия, Швейцария, Турция, Обединеното кралство и др.

Генералната цел на Европейската конфедерация на асоциациите на международните търговски къщи е през настоящата година да се постави акцент върху Източна Европа като се даде възможност на членовете на организацията да се запознаят с местните познания и разбирания за пазара, както и с възможностите за осъществяване на бизнес в тази част на Европа.

Президентът на Конфесерацията Ян Крюкемайер, подчертава в писмо до Българската експортна асициация  и сайта exporter.bg, желанието на тази международна организация да осъществи контакт между нея и българското правителство, българската бизнес общност и институциите, които съдействат за търговията и износа.

Този контакт се осъществи в рамките на два дни - по време на коктйел, даден в чест на CITHA в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и на конференцията, която се проведе в хотел "Анел". На нея присъстваха и взеха участие Димитър Данчев - заместник-министър на икономиката и индустрията, Найден Недялков - президент на Българската експортна асоциация (BEXA), Ян Крюкемайер - президент на CITHA и Гълъбин Гълъбов - председател на УС и изпълнителен директор на БАЕЗ.

(Очаквайте интервюта с президенти на асоциации от други държави, членки на CITHA, които заедно с Ян Крюкемайер, Грегор Волф и Антонио Бонет посетиха България по време на годишната среща на Конфедерацията. Тя се състоя по покана на Българската експортна асоциация и бе осъществена с организационното съдейстивие на сайта exporter.bg)

 

Димитър Дженев

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер