експорт > международни изложения


Вино №1 на Балканите за 2023 г. ще бъде избрано от престижно жури

То включва 5 носители на титлата „Master of Wine” и „Master Sommelier” от Германия, САЩ, Великобритания, Франция, Швейцария, както и известни винени личности от Балканите и Европа

Рекорден брой мостри за 12-тото издание на The Balkans International Wine Competition 2023 в Трансилвания, Румъния.

През последните години виненият конкурс „The Balkans International Wine Competition” надскача регионалното си значение и привлича все повече участници и изби извън Балканските страни, съобщават организаторите. Тази година има рекорден брой на мостри от Италия, които намират Балканския винен форум за отлична платформа за навлизане в един от най-големите пазари в Европа, а именно Балканите, със своите 82 милиона жители.

Броят на мострите, участващите в конкурса бележи устойчив ръст, като през последната година вината изпратени за участие са над 1000. В сравнение с първото издание на конкурса през 2012 г., това е над 180% ръст на мострите, а броят на избите, които се включват в надпреварата, е нараснал с близо 5 пъти през последните 10 години.

В категорията „Best of Show” се състезават вината от всяка държава поотделно, но акцентът остава върху балканските вина и само те могат да се състезават за трофеи в отделните категории и за Гранд трофея за “Най-добро вино на Балканите”.

Церемонията по награждаването и гала вечерята, на която тази година ще присъстват над 250 гости, известна като „Балканските винени Оскари", ще се състоят на 3 юни в замъка от 17 век Телеки, Трансилвания, където ще се проведе и самият конкурс. На гала вечерята се връчват трофеите „Best of Show” за отделните страни - участнички, а останалите 15 трофея в различните категории ще бъдат обявени на откриването на Балканският винен фестивал на 15 юни от 21:00 часа във „Виненото градче” пред НДК.

Най-доброто вино на Балканите за 2023 г. ще бъде избрано от престижно жури от 25 души, което тази година включва 5 носители на титлата „Master of Wine” и „Master Sommelier” от Германия, САЩ, Великобритания, Франция, Швейцария и известни винени личности от Балканите и Европа. След конкурса ще бъде организирана търговска дегустация в двора на Complexul Muzeal Bistrita - Nasaud, Трансилвания, на която са поканени представители на бизнеса, сомелиери, дистрибутори и любители на виното от цял свят.

Всяка година конкурсът се провежда в различна страна на Балканите, което спомага за популяризирането на съответната държава – фокусът е там, където се провежда конкурса. До момента събитието се е провеждало в България, Македония, Гърция, Сърбия. Тази година гостува в Румъния. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер