експорт > пазари


Само за първото тримесечие на 2023 г. стокообменът с Австрия е в размер на 587.4 млн. евро

Това е ръст от близо 23% спрямо същия период на миналата

Министър Богдан Богданов: Австрия е приоритетен и водещ търговски партньор и инвеститор у нас.

Само за първото тримесечие на 2023 г. стокообменът с Австрия е в размер на 587.4 млн. евро, което е ръст от близо 23%, спрямо същия период на миналата година, сочат данните на икономическото министерство.

Ето защо развитието и надграждането на доброто икономическо партньорство между България и Австрия са били важна тема, която са обсъдили министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и австрийския министър на труда и икономиката Мартин Кохер (вдясно на снимката). Това е станало по време на работното посещение на българския министър на икономиката в Залцбург по покана на австрийския му колега, съобщават от икономическото министерство.

На срещата е бил поставен фокус върху сътрудничеството в ключови индустрии като микроелектрониката и съвместни проекти свързани с Европейския акт за чиповете. Двамата са обсъдили още развитието на партньорството между малките и средните компании от двете страни.

Богданов и Кохер са разговаряли за съвместни възможности за партньорство в аутомотив сектора и развитието на Индустриалните зони и паркове у нас. Акцент в разговора е бил поставен и върху сътрудничеството в сферата на иновациите и стимулиране на стартъп екосистемата.

Министрите са се разбрали, че ще продължат да работят активно, за да се разширят сферите на икономическо сътрудничество и за да се отворят нови възможности за бизнеса от двете страни.

„Австрия е приоритетен и водещ търговски партньор и инвеститор у нас. България насърчава интереса на австрийските компании към нови инвестиции и разширяване на тяхното присъствие в приоритетни области“, изтъкнал Богданов. Той подчертал, че австрийските компании са сред най-големите инвеститори в България, а преките чуждестранни инвестиции от Австрия у нас възлизат на над 5 млрд. евро. „Австрийските компании работят във всички сектори от българската икономика и членството на България в Шенген е важно и за австрийския бизнес“, посочил българският министър на икономиката.

Двамата са обсъдили и визита на министър Кохер в България още през първата седмица на октомври тази година, като по време на нея ще бъде организиран и двустранен бизнес форум. На срещата е станало ясно още, че се планира българска делегация да посети Австрия през следващия месец, за да представи предлаганите от България възможности за индустриално сътрудничество.

Само за първото тримесечие на 2023 г. стокообменът с Австрия е в размер на 587.4 млн. евро, което е ръст от близо 23%, спрямо същия период на миналата година.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер