Банер

за ценители > винен бизнес


Винарска изба Страцин – семейната изба, която се стреми да запази традиционния български дух като го съчетае с модерните тенденции от цял свят

Целта на това съчетание е избата да предлага нови и интересни вина

Винарска изба Страцин е носител на Кристалния приз «Златна изба» на сайта exporter.bg за Най-бързо развиваща се изба през 2021 г. Наградата им бе връчена от големия български музикант, ценител и познавач на виното Иван Лечев. Избата бе в Топ 3 в класацията на сайта "Златната изба"за 2022 г.

Избата

Винарска изба Страцин е семейна изба, разположена в района на Поморие - район с древни традиции във винопроизводството на брега на Черно море. Създадена през 2015 г., тя разполага със съвременно технологично оборудване. Ориентирана е към производството на висококачествени сортови вина със защитено географско указание (ЗГУ).

Разполага със собствени лозя в района, който се характеризира с благоприятни климатични условия. В резултат на това вината на винарната са с отлично качество.

Създадена през 2015 г., избата разполага със съвременно технологично оборудване. Ориентирана е към производството на висококачествени сортови вина със защитено географско указание (ЗГУ).

Облечени в елегантни бутилки и модерен дизайн, вината от сериите Early Birds и SOULMATE печелят награди от национални и международни конкурси, както и обичта на винените любители.

Екипът на винарната се стреми да запази традиционния български дух, но и да го съчетае с модерните тенденции от цял свят, за да предложат нови и интересни вина. Подбрани са"звездните" сортове на винения свят - Мерло, Каберне совиньон и Сира за червените вина и розето. Белите вина са представени от сортовете Шардоне, Совиньон блан, Мускат, Совиньон гри, Гренаш блан и Верментино.

Лозята

Винарната притежава над 300 декара собствени лозя, включително най-известните сортове или "звездите" в света на виното. Това са белите сортове: Шардоне, Совиньон блан, Совиньон гри, Верментино, Гренаш блан и Мускат, и червените: Каберне Совиньон, Мерло и Сира.

Лозята са засадени между 2006 и 2010 г. като посадъчният материал е доставен от Франция. „Сортовете, подложките и клоновете на лозите са подбрани индивидуално за всеки сорт, тъй като сме се стремили да предлагаме само висококачествени вина“, коментират от избата. Лозята са разположени в подножието на Поморие и в района на винарната.

Винарната притежава над 300 декара собствени лозя, включително най-известните сортове или "звездите" в света на виното.

Близостта на Черно море допринася за благоприятния климат в региона. Зимата е мека, есента е дълга и топла, пролетта - прохладна, а лятото - топло и влажно. Дневният и нощният бриз, както и добрите метеорологични условия благоприятстват доброто узряване и натрупването на фини плодови аромати.

Вината - най-доброто от нас - серията SOULMATEs

Работата в екип във винарната е в основата на успеха. Когато собствениците, лозарите и винарите говорят на един и същи език - езика на виното - резултатите несъмнено ще бъдат налице. Много често колегиалните отношения във винарните прерастват в приятелски, което допълнително засилва ангажираността и отдадеността към крайния продукт. Те се превръщат в сродни души в името на виното. „Нашата марка SOULMATEs е вдъхновена от духовната връзка между собствениците на винарска изба Страцин и хората, които създават вината“, казват от избата.

SOULMATEs вината са:

* Oaked Chardonnay 2018
* Sauvignon blanc 2022
* Grenache Blanc x Vermentino 2022
* Rosé Sauvignon Blanc x Cabernet Sauvignon 2022
* Rosé Grenache Noir x Syrah 2022
* Merlot Barrique 2017
* Syrah Barique 2019

Серията SOULMATEs - висшият пилотаж на избата

* Rosé Grenache Noir x Syrah 2022
* Merlot Barrique 2017
* Syrah Barique 2019

Вината - чисто сортовите Early Birds

„Очарованието, но и най-голямото предизвикателство на малките семейни винарни като нашата е, че много често цялото семейство участва в процеса, от отглеждането на лозята до продажбата на готовото вино. Само едно сплотено семейство и голяма доза толерантност могат да издържат на напрежението от съвместната работа. Именно символът на семейството - гнездото, е елементът, избран да украси етикета на първите вина на винарната - серията Early Birds. Етикет и име на марка, които винаги предизвикват въпроси у потребителите и туристите“, отбелязват от изба Страцин.

Early Birds вината са:

* Sauvignon Blanc 2022
* Chardonnay 2021
* Vermentino 2022
* Merlot 2020
* Cabernet Sauvignon 2021
* Rosé Blend Merlot x Cab. Sauv. x Syrah 2022

Вината - нашата базова серия Picky Magpie

Ако виното наистина разказва истории, първата несъмнено трябва да бъде посветена на отглеждането на лозята, на хората, ангажирани с целогодишен труд, чиито плодове се берат през есента. Сътрудничеството между лозарите и винопроизводителите е в основата на една качествена бутилка вино. Най-важният момент от винарската година несъмнено е гроздоберът, а най-голямата отговорност е да се "избере" точния момент за започването му. „Ние подбираме най-доброто грозде, което да ни осигури желаното качество на вината“, подчертават от избата и допълват:

„Макар да се смятат за пернати врагове на лозята, малките птички с естествения си избор на храна ни свидетелстват колко силна е природата. Свраката, смятана за една от най-умните птици, не само напада лозята, когато гроздето вече е добре узряло, но и избира за храна само най-качественото грозде. Не правим ли и ние същото, за да ги превърнем във вкусно вино за трапезата?“

Picky Magpie вината са:

* Sauvignon Blanc x Sauvignon Gris 2022
* Oaked Chardonnay x Colombard 2020
* Syrah x Merlot 2019
* Rosé Blend Merlot x Syrah 2022

Наградите - International AWARDS

The Balkans International Wine Competition 2018 – Sofia:

*Gold medal – SOULMATEs Sauvignon Blanc Rose 2017
*Silver medals – SOULMATEs Sauvignon Blanc 2017, Early Birds Rose 2017, SOULMATEs Syrah 2016 and SOULMATEs Grenache & Syrah Rose 2017
* Bronze medal – Early Birds Sauvignon Blanc 2017

От ляво на дясно: Димитър Дженев, главен редактор на сайта exporter.bg, големият български музикант Иван Лечев и Георги Иванов, регионален мениджър на Винарска изба Страцин - София с една от големите награди на exporter.bg - Кристален приз "Златната изба" 2021

Interfood & Drink, Inter Expo Center 2017 – Sofia:
* Gold medal – SOULMATEs Syrah 2016

The Balkans International Wine Competition 2017 – Sofia:

* Trophy for best label design – gold medal for SOULMATEs family, wine labels
* Silver medals – SOULMATEs Sauvignon Blanc Rose 2016 and SOULMATEs Chardonnay 2016
* Bronze medals – Early Birds Sauvignon Blanc 2016 and Early Birds Rose 2016

Rose Wine Expo 2017 – Kazanlak:

* Silver medals – SOULMATEs Sauvignon Blanc Rose 2016 and Early Birds Rose 2016

Concours Mondial de Bruxelles 2017:

* Silver medals – SOULMATEs Chardonnay 2016, SOULMATEs Syrah 2016

Divino TOP 50 2022:

* SOULMATEs Grenach Blanc x Vermentino 2021

The Balkans International Wine Competition and Festival 2022:

* Gold Medal - Rosé Grenach x Syrah SOULMATEs 2021
* Silver medal - SOULMATEs Grenach blanc x Vermentino 2021
* Silver medal- SOULMATEs Sauvignon Blanc 2021
* Silver medal - SOULMATEs Merlot 2017
* Silver medal Picky Magpie Chardonnay x Colombard

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер