Банер

за ценители > винен бизнес


Винарска изба Страцин – семейната изба, която се стреми да запази традиционния български дух като го съчетае с модерните тенденции от цял свят

Целта на това съчетание е избата да предлага нови и интересни вина

Винарска изба Страцин е носител на Кристалния приз «Златна изба» на сайта exporter.bg за Най-бързо развиваща се изба през 2021 г. Наградата им бе връчена от големия български музикант, ценител и познавач на виното Иван Лечев. Избата бе в Топ 3 в класацията на сайта "Златната изба"за 2022 г.

Избата

Винарска изба Страцин е семейна изба, разположена в района на Поморие - район с древни традиции във винопроизводството на брега на Черно море. Създадена през 2015 г., тя разполага със съвременно технологично оборудване. Ориентирана е към производството на висококачествени сортови вина със защитено географско указание (ЗГУ).

Разполага със собствени лозя в района, който се характеризира с благоприятни климатични условия. В резултат на това вината на винарната са с отлично качество.

Създадена през 2015 г., избата разполага със съвременно технологично оборудване. Ориентирана е към производството на висококачествени сортови вина със защитено географско указание (ЗГУ).

Облечени в елегантни бутилки и модерен дизайн, вината от сериите Early Birds и SOULMATE печелят награди от национални и международни конкурси, както и обичта на винените любители.

Екипът на винарната се стреми да запази традиционния български дух, но и да го съчетае с модерните тенденции от цял свят, за да предложат нови и интересни вина. Подбрани са"звездните" сортове на винения свят - Мерло, Каберне совиньон и Сира за червените вина и розето. Белите вина са представени от сортовете Шардоне, Совиньон блан, Мускат, Совиньон гри, Гренаш блан и Верментино.

Лозята

Винарната притежава над 300 декара собствени лозя, включително най-известните сортове или "звездите" в света на виното. Това са белите сортове: Шардоне, Совиньон блан, Совиньон гри, Верментино, Гренаш блан и Мускат, и червените: Каберне Совиньон, Мерло и Сира.

Лозята са засадени между 2006 и 2010 г. като посадъчният материал е доставен от Франция. „Сортовете, подложките и клоновете на лозите са подбрани индивидуално за всеки сорт, тъй като сме се стремили да предлагаме само висококачествени вина“, коментират от избата. Лозята са разположени в подножието на Поморие и в района на винарната.

Винарната притежава над 300 декара собствени лозя, включително най-известните сортове или "звездите" в света на виното.

Близостта на Черно море допринася за благоприятния климат в региона. Зимата е мека, есента е дълга и топла, пролетта - прохладна, а лятото - топло и влажно. Дневният и нощният бриз, както и добрите метеорологични условия благоприятстват доброто узряване и натрупването на фини плодови аромати.

Вината - най-доброто от нас - серията SOULMATEs

Работата в екип във винарната е в основата на успеха. Когато собствениците, лозарите и винарите говорят на един и същи език - езика на виното - резултатите несъмнено ще бъдат налице. Много често колегиалните отношения във винарните прерастват в приятелски, което допълнително засилва ангажираността и отдадеността към крайния продукт. Те се превръщат в сродни души в името на виното. „Нашата марка SOULMATEs е вдъхновена от духовната връзка между собствениците на винарска изба Страцин и хората, които създават вината“, казват от избата.

SOULMATEs вината са:

* Oaked Chardonnay 2018
* Sauvignon blanc 2022
* Grenache Blanc x Vermentino 2022
* Rosé Sauvignon Blanc x Cabernet Sauvignon 2022
* Rosé Grenache Noir x Syrah 2022
* Merlot Barrique 2017
* Syrah Barique 2019

Серията SOULMATEs - висшият пилотаж на избата

* Rosé Grenache Noir x Syrah 2022
* Merlot Barrique 2017
* Syrah Barique 2019

Вината - чисто сортовите Early Birds

„Очарованието, но и най-голямото предизвикателство на малките семейни винарни като нашата е, че много често цялото семейство участва в процеса, от отглеждането на лозята до продажбата на готовото вино. Само едно сплотено семейство и голяма доза толерантност могат да издържат на напрежението от съвместната работа. Именно символът на семейството - гнездото, е елементът, избран да украси етикета на първите вина на винарната - серията Early Birds. Етикет и име на марка, които винаги предизвикват въпроси у потребителите и туристите“, отбелязват от изба Страцин.

Early Birds вината са:

* Sauvignon Blanc 2022
* Chardonnay 2021
* Vermentino 2022
* Merlot 2020
* Cabernet Sauvignon 2021
* Rosé Blend Merlot x Cab. Sauv. x Syrah 2022

Вината - нашата базова серия Picky Magpie

Ако виното наистина разказва истории, първата несъмнено трябва да бъде посветена на отглеждането на лозята, на хората, ангажирани с целогодишен труд, чиито плодове се берат през есента. Сътрудничеството между лозарите и винопроизводителите е в основата на една качествена бутилка вино. Най-важният момент от винарската година несъмнено е гроздоберът, а най-голямата отговорност е да се "избере" точния момент за започването му. „Ние подбираме най-доброто грозде, което да ни осигури желаното качество на вината“, подчертават от избата и допълват:

„Макар да се смятат за пернати врагове на лозята, малките птички с естествения си избор на храна ни свидетелстват колко силна е природата. Свраката, смятана за една от най-умните птици, не само напада лозята, когато гроздето вече е добре узряло, но и избира за храна само най-качественото грозде. Не правим ли и ние същото, за да ги превърнем във вкусно вино за трапезата?“

Picky Magpie вината са:

* Sauvignon Blanc x Sauvignon Gris 2022
* Oaked Chardonnay x Colombard 2020
* Syrah x Merlot 2019
* Rosé Blend Merlot x Syrah 2022

Наградите - International AWARDS

The Balkans International Wine Competition 2018 – Sofia:

*Gold medal – SOULMATEs Sauvignon Blanc Rose 2017
*Silver medals – SOULMATEs Sauvignon Blanc 2017, Early Birds Rose 2017, SOULMATEs Syrah 2016 and SOULMATEs Grenache & Syrah Rose 2017
* Bronze medal – Early Birds Sauvignon Blanc 2017

От ляво на дясно: Димитър Дженев, главен редактор на сайта exporter.bg, големият български музикант Иван Лечев и Георги Иванов, регионален мениджър на Винарска изба Страцин - София с една от големите награди на exporter.bg - Кристален приз "Златната изба" 2021

Interfood & Drink, Inter Expo Center 2017 – Sofia:
* Gold medal – SOULMATEs Syrah 2016

The Balkans International Wine Competition 2017 – Sofia:

* Trophy for best label design – gold medal for SOULMATEs family, wine labels
* Silver medals – SOULMATEs Sauvignon Blanc Rose 2016 and SOULMATEs Chardonnay 2016
* Bronze medals – Early Birds Sauvignon Blanc 2016 and Early Birds Rose 2016

Rose Wine Expo 2017 – Kazanlak:

* Silver medals – SOULMATEs Sauvignon Blanc Rose 2016 and Early Birds Rose 2016

Concours Mondial de Bruxelles 2017:

* Silver medals – SOULMATEs Chardonnay 2016, SOULMATEs Syrah 2016

Divino TOP 50 2022:

* SOULMATEs Grenach Blanc x Vermentino 2021

The Balkans International Wine Competition and Festival 2022:

* Gold Medal - Rosé Grenach x Syrah SOULMATEs 2021
* Silver medal - SOULMATEs Grenach blanc x Vermentino 2021
* Silver medal- SOULMATEs Sauvignon Blanc 2021
* Silver medal - SOULMATEs Merlot 2017
* Silver medal Picky Magpie Chardonnay x Colombard

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер