експорт > пазари


През 2024 г. страната ни ще търси нови пазари извън ЕС, като фокусът ще е върху Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет, Виетнам, Република Корея и Япония

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов очерта пет стълба на икономическото развитие на България

Сред тях са привличането на чуждестранни инвестиции, отварянето на нови пазари, продължаването на работата по членство на страната ни в Шенген и еврозоната, както и присъединяването й към ОИСР.


Пет стълба на икономическото развитие на България през новата година очерта министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов. Сред тях са привличането на чуждестранни инвестиции, отварянето на нови пазари, продължаването на работата по членство на страната ни в Шенген и еврозоната, както и присъединяването й към ОИСР. Това се случи по време на пресконференция, на която министър Богданов, заедно със заместник-министрите Ивайло Шотев и Николай Павлов, представиха ключовите приоритети на министерството.

Богданов обясни, че фокусът за тази година е да се отвори възможността за инвестиции от трети страни и да се диверсифицират икономическите отношения на България. През 2024 г. страната ни ще търси нови пазари извън ЕС, като фокусът ще е върху нови пазари като Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет, Виетнам, Република Корея и Япония.

Сред акцентите за икономическото развитие на страната министърът посочи перспективата от приемането на страната ни в Шенген и еврозоната. Той обясни, че това ще повиши доверието в страната ни и ще доведе до увеличаване на чуждестранните инвестиции.

Богданов отчете рекорден ръст от близо 7 млрд. лева на чуждестранните инвестиции в България през първите десет месеца на миналата година и обяви, че се работи за запазване на този тренд и през 2024 г. Министърът припомни вече заявената инвестиция в сектора на автомобилната индустрия за 1.1 млрд. евро, планирана да се реализира в Стара Загора, Пловдив и Бургас и обяви ново намерение, върху което се работи в момента. Инвестицията е за над 600 млн. евро и предстои да бъде обявена в края на месец март. Той подчерта, че интерес за инвестиции у нас има в секторите производствена промишленост, автомобилна индустрия, логистика, изграждане на IT хъбове.

Министърът припомни, че през изминалата година бе стартирано откриването на две нови индустриални зони – в Доброславци и в Стара Загора. „Целта им е да привлекат компании с производства с висока добавена стойност в стратегически региони, на които им предстои да променят своя икономически облик“, каза Богданов.

Той съобщи, че към момента в МИИ се работи по няколко инструмента, които пряко ще подпомогнат бизнеса, ще съкратят инвестиционния процес и ще са в помощ на борбата с корупцията. Министърът предупреди и че има редица предизвикателства пред инвестициите от гледна точка на кадрите. Затова се работи за облекчаване на режима граждани от трети страни да могат да работят в България.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер