Банер

за ценители > винен бизнес


Златните изби на България

Винарска изба Катаржина Естейт е „Златната изба на България“ за 2023 г. Ирина Щонова – заместник - министър на икономиката и индустрията, им връчи Големия кристален приз

Винарска изба Страцин грабна „Златната изба“ за Нови идеи във винения туризъм. Caladoc на Винарска изба Шато Авли спечели „Златната изба“ за предпочитана марка българско вино. Ракия Сунгурларска взе Кристален приз за предпочитана марка българска ракия. Призът „Златната изба“ за любима чуждестранна изба завоюва Château Margaux.

Винарска изба Катаржина Естейт спечели „Златната изба на България“ за 2023 г. Голямата награда се връчва „За най-силна подкрепа от ценителите на виното в социалните мрежи“. Големият кристален приз на сайта exporter.bg беше връчен от Ирина Щонова – заместник - министър на икономиката и индустрията. От името на Катаржина Естейт наградата получи Цветелина Николова, управляващ директор на избата. За осма поредна година събитието се провежда под патронажа на икономическото министерство, а основен спонсор е Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ).

Caladoc на Винарска изба Шато Авли спечели „Златната изба“ за предпочитана марка българско вино. Иво Иванов, управител на избата получи ценния приз от Владимир Георгиев, член на Управителния съвет на Българската агенция за експортно застраховане. Победители в тази категория досега бяха: Ънкор Сира на Катаржина Естейт, Монограм Мавруд по Рубин на Вила Юстина, Инканто на Меди Вали, Енира на Беса Валей,  Виница Мавруд на Винарна Загрей, Сира на Семейна винарна Братанов и Le Passionnel на Винарска изба Синтика.

Цветелина Николова (вдясно) получава Големия Кристалан приз от заместник министър Ирина Щонова.

За трети път exporter.bg даде Кристален приз „Златна изба“ за Устойчивост на развитие и Кристален приз „Златна изба“ за Най-бързоразвища се изба.

Винарска изба Синтика спечели ценната награда за Устойчивост на развитие. Гергана Кочева – Петрова, съсобственик на избата, получи Кристалния приз от Сашо Чакалски, председател на Надзорния съвет на Топлофикация София.

„Златната изба“ за нови идеи във винения туризъм отиде при Винарска изба Страцин. Кристалният приз бе връчен на търговския представител на избата в София Жоро Иванов от Вихрен Димитров, изпълнителен директор на „Голямо Враново Инвест“, едно от най-големите и успешни предприятия за свиневъдство и месопроизводство – партньор на сайта exporter.bg от самото му създаване.

Капатово Фемили Естейт грабна Кристален приз за най – бързоразвиваща се изба. Валентин Вълков и Франц Димитров получиха ценния тройфей от Рая Рендакова, търговски директор на Гопет Транс, компанията, която най-много пъти е печелила Голямата награда „Експортьор на годината“ на сайта exporter.bg.

Ракия Сунгурларска гроздова на Винекс взе Кристален приз за предпочитана марка българска ракия.

Caladoc на Винарска изба Шато Авли спечели „Златната изба“ за предпочитана марка българско вино. Иво Иванов, управител на избата  (вляво), получи ценния приз от Владимир Георгиев, член на Управителния съвет на Българската агенция за експортно застраховане.

Радослав Пашов, член на съвета на директорите и Главен финансов директор на групата Свепол ЕАД,  връчи Кристалния приз на Ивайла Енчева, бранд мениждър на Сунгурларска Гроздова Ракия.

Тази година за първи път сайтът exporter.bg връчи два Специални приза – за Изключителни заслуги в популяризирането на българското вино. И първият победител в тази категория беше - Винарска изба Вила Мелник – семейна изба. Не само заради логистичната подкрепа на филма „Вина“, който завладя огромна българска аудитория не пропускаща и серия от тази чудесна продуция, но и заради многото инициативи на Милица Зикатанова да обедини избите от региона на Долината на Струма. Тя първа направи винена карта на региона, начерта винени маршрути и стана основна фигура от традиционния фестивал на Отворени врати на всички изби в региона по време на един от най-хубавите и традиционни български празници - Трифон Зарезан.

Винарска изба Синтика спечели ценната награда за Устойчивост на развитие. Гергана Кочева – Петрова, съсобственик на избата, получи Кристалния приз от Сашо Чакалски, председател на Надзорния съвет на Топлофикация София.

Милица Зикатанова получи наградата от Красимир Цонов, собственик на Sport Depot – една от най-успешните фирми в България в сферата на спортните облекла, спортни принадлежности и аксесоари, и то семейна фирма – баща, син и дъщеря.

Вторият специален приз за Изключителни заслуги в популяризирането на българското вино за първи път беше връчен на Стефан Йонков, Консул по търговско - икономическите въпроси в Генералното консулство на Република България в Мюнхен. Благодарение на контактите и съдействието на Йонков миналата година 5 български изби стъпиха на германския пазар и вече имат продажби.

От името на консула ни в Мюнхен наградата получи  Ирина Щонова – заместник - министър на икономиката и индустрията, а тя е беше връчена от Найден Недялков, президент на Българската експортна асоциация за малък и среден бизнес (BEXA).

Специалният приз «Златната изба“ за За най-силна подкрепа от ценителите на виното в социалните мрежи за чуждестранна изба спечели една от петте  легендарни френски изби Château Margaux.

Големите победители

Димитър Дженев, главен редактор на сайта exporter.bg и Сашо Чакалски, който е бил търговски представител на България във Франция и 4 години представител на страната в OIV (Световната организация по лозата и виното), ще изпратят ценната награда в търговския офис на  Château Margaux.

И тази година exporter.bg връчи още пет диплома «Златната изба» на България за 2023 г. за избите, които бяха в подножието на върха при гласуването в социалните мрежи и допълниха Топ 6.

И техните носители са: Винарска изба Домейн Беса Валей,  Винарска изба Рупел, ЛВК Винарска изба Брестовица, Винарска изба Коларсво и Винарска изба Лозето Естейт.

Златната изба“ за нови идеи във винения туризъм отиде при Винарска изба Страцин. Кристалният приз бе връчен на търговския представител на избата в София Жоро Иванов от Вихрен Димитров, изпълнителен директор на „Голямо Враново Инвест“, едно от най-големите и успешни предприятия за свиневъдство и месопроизводство – партньор на сайта exporter.bg от самото му създаване.

След официалната част гостите не вечерта се насладиха на вината на Златните изби на България и прекрасните месни деликатеси на Свинекомплекс Голямо Враново Инвест – партньор на конкурса от самото му създаване.

Обръщение на Димитър Дженев към гостите на вечерта

Въпреки ударите, които пандемията, инфлацията и войната нанесоха на българските изби, феновете им гласуваха за тях

Това е доказателство, че българското вино, прославило страната ни зад граница, е живо. То вдъхновява много хора и ги прави по-живи и уверени в себе си отвсякога.

Уважаема г-жо заместник - министър на икономиката и индустрията,  уважаеми г-н Георгиев от УС на Българската агенция за експортно застраховане,
уважаеми дами и господа,

Тази вечер връчваме за осми път наградата „Златната изба на България”. Ще отдадем заслуженото внимание на българския винарски бизнес, защото той е по-важен от всякога в променената икономическа и финансова обстановка, създадена от тежките инфлационни процеси и войната в Украйна. Въпреки ударите, които пандемията, инфлацията и войната нанесоха на българските изби, феновете им гласуваха за тях.

Капатово Фемили Естейт грабна Кристален приз за най – бързоразвиваща се изба. Валентин Вълков и Франц Димитров (вляво) получиха ценния тройфей от Рая Рендакова, търговски директор на Гопет Транс, компанията, която най-много пъти е печелила Голямата награда „Експортьор на годината“ на сайта exporter.bg.

Това е доказателство, че българското вино, прославило страната ни зад граница, е живо. То вдъхновява много хора и ги прави по-живи и уверени в себе си отвсякога.

Победителите в конкурса на exporter.bg са определени с гласовете на читателите на едноименния сайт в социалните мрежи.

Това жури класира най-добрите български и чуждестранни изби. В продължение на  година то имаше възможност да направи своя избор между 130 български и 130 чуждестранни изби.

За осми път ще бъде отличена любима марка българско вино и за пети път предпочитана марка българска ракия.

За трети път ще връчим Златна изба за Устойчивост на развитие и за Най-бързо развиваща се изба.

Милица Зикатанова от Вила Мелник получи Специалния приз от от Красимир Цонов, собственик на Sport Depot.

За трети път ще връчим Златна изба за Устойчивост на развитие и за Най-бързо развиваща се изба.

За първи път ще връчим два специални приза За изключителни заслуги в популяризирането на българското вино.

Целта на конкурса е да популяризира новите, модерни изби на България, които произвеждат висококачествени вина и развиват модерен винен туризъм в страната ни. Много от тях имат вече колекции от международни призове и медали, но днес към тях ще прибавят и една национална награда.

Избрахме гласуването чрез платформа в Интернет защото младите и активни хора на България, които формират винената култура у нас, са там.

За  провеждането на конкурса благодарим на:

- Министерството на икономиката, което ни подкрепя през годините;

Радослав Пашов, член на съвета на директорите и Главен финансов директор на групата Свепол ЕАД,  връчи Кристалния приз на Ивайла Енчева, бранд мениждър на Сунгурларска Гроздова Ракия.

- на  Българската агенция за експортно застраховане - основен спонсор на конкурса от първото му издание досега.

Сърдечно благодарим на доц. Красимира Александрова, директор на Националната библиотека Св.св. Кирил и Методий, за това че ни предостави възможността да проведем събитието в този храм на духовността.

А сега искам да поканя на сцената заместник министър Ирина Щонова, за да ви приветства.

На снимката горе: Заместник - министър Щонова със Специалния приз, с който за първи път сайтът  отличи български търговски представител в чужбина - Стефан Йонков, Консул по търговско - икономическите въпроси в Генералното консулство на Република България в Мюнхен. Наградата й бе връчена от Найден Недялков, президент на Българската експортна асоциация за малък и среден бизнес (BEXA).

Снимки: Божидар Марков и Антон Марков

Галерия от снимки

Видео репортаж

Екип на Career TV


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер