експорт > пазари


България е абсолютен фаворит в износа на слънчогледово масло в ЕС

Над 43% от целия износ на този продукт от страните-членки е именно наш.

Маслата, и най-вече слънчогледовото, са новата златна българска стока с износ за 1 млрд. и 407 млн. долара, което ни отрежда трето място в световния износ.

България е била абсолютен фаворит в износа на слънчогледово масло за последната година, сочат данните на Европейската комисия. Над 43% от целия експорт на страните-членки е именно наш. Маслата, и най-вече слънчогледовото, са новата златна българска стока, с износ от над 1 милиард долара, което ни отрежда трето място в световния износ.

Олиото ни пътува главно към Индия, Испания, Република Южна Африка и други. Що се отнася до слънчогледа, по данни на Евростат, близо една четвърт от произведения в целия Европейския съюз идва от България, което ни превръща в най-големия производител в общността.

Произвеждаме 6.2 млн. тона олио, 3.4 млн. тона от което е за износ, а 1.3 млн. тона са за вътрешно потребление.

Изнасяме сурово слънчогледово олио за 1 млрд. и 407 млн. долара и маслодаен слънчоглед за 725 млн. долара.

"За мен има някои странни въпроси в българския експорт. Защо сме на челните места в света по експорт на зърно, на първо място по експорт на слънчоглед, а пък внасяме месо и мляко. Ако изнасяме зърно и внасяме продуктите, които са функция от това зърно, как искаме да имаме положителен външно-търговски баланс", попита преди време на конференцията „Made in Bulgaria – предимство или недостатък“, организирана от сайта exporter.bg, Кирил Вътев - собственик на месопреработвателното предприятие „Тандем“, а днес министър на земеделието и храните в оставка.

И допълни: "Как да се конкурираме навън, когато вътрешното потребление пада? Как да се борим с италианското прошуто? Това са продукти произведени от точно конкретни суровини, контролирани от пазара и естествената конкуренция. Основното предимство на нашите западни конкуренти е в собствената суровина и собствения контрол. В момента българското месопреработване е изцяло зависимо от вноса на суровини и цените на месото на международните пазари. Износът на месни продукти се случва единствено там, където има български общности – Испания, Англия и др."

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер