политика > бизнес среда


Обратният път към Америка

Големи американски компании планират да върнат обратно в САЩ изнесени производства зад граница


Причините се крият в ниските разходи за труд и по-високото качество на стоките, които се произвеждат в Америка

Ниските разходи за труд, породени от високата безработица в САЩ, са на път да върнат в страната големи американски производители. За тях става доста по-изгодно да произвеждат в Америка, отколкото навън.

Информацията е на Ройтерс. Световната агенция цитира изследване на Boston Consulting Group.
Според него за големите компании вече е по-печелившо да правят износ от американски заводи, отколкото от производства, изнесени на други континенти.

Другата причина за това бизнес преселение е факта, че традиционно заплатите в САЩ са по-ниски от тези в Европа и Япония. Освен това качеството на стоките, които се поизвеждат в Америка е доста по-високо, отколкото в Китай.

Наскоро, в интервю за exporter.bg, собственикът на веригата магазини “Hot Spot” Васил Райчев каза, че в Китай вече не е евтино да се шият дрехи. Той посочи, че новите евтини дестинации за западните модни компании са Бангладеш, Индия и Виетнам.

Проучването на Boston Consulting Group е проведено онлайн сред 106 производствени компании, базирани в САЩ. То показва, че 37% от техните мениджъри или планират да изтеглят производствени мощности от Китай, или активно обмислят подобен ход, като делът нараства до 48% при компаниите с приходи над 10 млн. долара.

Повечето от анкетираните заявяват, че очакват ръстът на заплащането на служителите в Китай да продължи да се ускорява, и твърдят, че производствените разходи там са по-високи, отколкото изглежда на хартия, заради фактори като близостта до клиентите и средата за правене на бизнес.

Производителите на изделия от гума и пластмаса най-сериозно обмислят връщане на производствата в САЩ. Производителите на компютърно оборудване, стоки от метал и за транспорта пък е най-слабо вероятно да го направят, сочи проучването.

То показва още, че една по-конкурентна производствена база в САЩ би могла да създаде до 3 млн. нови работни места до края на 2020 година.

Големите компании разполагат с повече производствени мощности, които могат да бъдат преместени, и с по-добър достъп до финансиране, отбелязват от Boston Consulting Group. Сред последните примери на тази ускоряваща се тенденция те посочват Ford Motor, NCR, MasterLock, SleekAudio, Chesapeake Bay Candle и Farouk Systems.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер