експорт > пазари


Медицински туризъм – навън или навътре

България прави по-скоро експорт на пациенти, отколкото импорт

Два са основните двигатели на медицинският туризъм: медицински и финансов. При първият определящо е качеството на услугата, а при втория – нейната цена.

Живеем  в отворен свят, в който стоки и услуги предлагани в една географска точка са достижими отвсякъде. Глобализацията постепенно обхваща нови и нови области. Не бе подмината и медицината.

Интернет ни дава възможност да си купим всичко отвсякъде без да излизаме от стаята си. За получаването на медицинска услуга обаче е необходимо да се отиде на място.

Навътре – пациенти и специалисти

Най-простия и удобен за пациента начин е да посети най-близката до местоживеенето му болница. Да, но невинаги в тази болница той може да получи най-добрата помощ. И така започва „медицинският туризъм”.

До друг град в същата държава или до друг град в друга държава. Два са основните двигатели на медицинският туризъм: медицински и финансов. При първият определящо е качеството на услугата, а при втория – нейната цена.

Почти всички здравни услуги у нас се покриват от т.н. „здравни пътеки”. Всички ние знаем, че цената която касата плаща на болницата за лечението на определено заболяване покрива една минимална част от реалните разходи за него.

Болниците и специалистите са намерили начини за допълнително финансиране: избор на екип, спонсориране, бонуси от закупените консумативи, „пари под масата”... И така българите знаят, че лечението не им е безплатно. Тези, които нямат пари ги лекуват на място. Толкова колкото знаят и могат!...

Други, които успяват (макар и с мъка) да отделят някой лев, търсят добър специалист или клиника в рамките на държавата и на парите си. Така осъществяват „ВЪТРЕШНИЯ” медицински туризъм.

Българите с по-добри финансови възможности са готови да платят повече отколкото биха платили у нас, но да получат гарантирано добра медицинската услуга от реномиран специалист или клиника в чужбина.

Съобразно финансовите възможности се избира повече или по-малко реномирана клиника или специалист. Т.е. българите с по-високи доходи са потенциални медицински туристи „НАВЪН”.

Навън – пациенти и специалисти


Хората в чужбина също осъществяват „вътрешен” медицински туризъм – в рамките на страната си. Но там медицинската услуга е покрита напълно от здравната каса и от допълнителните им медицински застраховки.

Единственият фактор при тях е качеството на медицинската услуга, което също варира между обикновените и реномирани клиники и специалисти.

Медицинските услуги, които в чужбина не се покриват от касата са тези свързани с естетичната стоматология и хирургия. Цените в добрите и реномирани клиники са доста високи и достижими за хората с добри финансови възможности.

Да, но и представителите на средната класа, искат да изглеждат добре и да се възползват от медицинските екстри. Цените в техните страни са високи и недостижими за повечето от тях.

Това ги кара да търсят същата услуга, но на по-ниска цена в друга държава. Така се формира медицинският туризъм „НАВЪН”.

До тук беше теоритичната част касаеща причините за възникването на т.н. „медицински туризъм”. По-долу ще поговорим защо в едни (бивши социалистически държави) има поток от платени пациенти от други държави, а у нас такъв почти няма.

Защо те са част от тях, а ние не


Медицинският туризъм у нас е по-скоро ЕКСПОРТ НА ПАЦИЕНТИ и почти никакъв импорт. Защо българите отиват в чужбина вече коментирахме – търсят по-добро лечение (макар и много по-скъпо), при по-добри специалисти на здравословен или козметичен проблем.

В България биха дошли чужденци само за лечение на козметичен проблем, ако е доста по-евтино отколкото в тяхната страна. В тази посока имаме добри специалисти и медицинската услуга е доста по-евтина.

Факт е обаче, че чужденци почти (да не кажа съвсем) не идват! В същото време в страни от бившия соцлагер, през последните години, има нарастващ поток отвън (Чехия, Унгария, Словения, Латвия).

Защо там се случват нещата, а при нас – не. Защото тези страни са били едни от тях (Европа), временно и принудително са били извън тях, но днес са отново част от тях.

Ще речете, че и ние сме в Европата!... Географски – да. Но я се огледайте и си отговорета на въпроса кое ни е европейското – улиците, градовете, болниците или манталитета ни?!...

60 – 70% от добрите ни лекари отидоха да работят навън. По-голямата част от специализиращите млади и перспективни лекари възнамеряват да работят навън или ако са там – да не се връщат.

За катрана, кацата и меда


Скоро разговаряхме с един приятел по повод медицинския туризъм и защо той не се случва у нас?

По този повод разиграхме следната ситуация: Представете си, че искате да си коригирате формата и големината на гърдите (давам този пример защото темата постоянно се коментира в медиите и е особено близко да съзнанието на българина).

У нас тази корекция ще струва от 3 000 до 5 000 евро. Представете си в същото време, че имате оферта от Албания. От добре изглеждаща на проспекта клиника с вдъхваща доверие снимка на специалиста, сниман на фона на множество окачени на стената дипломи и сертификати.

И всичкото това на половин цена! Ще отидете ли да се лекувата в Албания? Не! Защо? Клиниката изглежда добре. Лекарят е специализирал в отлични клиники по света. А и цената е много добра. И всичко вероятно е така, но има едно голямо ”НО”.

И това е лошият имидж на Албания като изостанала страна, с никаква инфраструктура и прост народ (да ме простят албанците).

Не съм ходил в Албания, но вероятно нито страната е толкова изостанала, нито инфраструктурата е толкова лоша (поне в големете градове), а и хората вероятно не са същите, както преди 50 години.

Но лошия имидж е, както капката катран в бурето с мед!... Ето затова дори на нас, българите, които не сме разглезени от европейското качество на живот и сме обръгнали на всякакви простотии, ни се иска да изглеждаме като европейците и да се ползваме от екстрите на европейското общество, но сме бедни и не можем да си го позволим.

Дори ние не сме склонни да рискуваме и да се оперираме в държава с лош имидж. Ето това сме ние за Европа – което е Албания (достоверно или не) за нас!

Медицински туризъм в България има и ще става все по-голям! Пациенти ще отиват да се лекуват навън – при по-добри специалисти, макар и за повече пари. Лекари и медицински сестри ще отиват да работят навън – в по-добри клиники и за по-добри пари - МЕДИЦИНСКИ ТУРИЗЪМ НАВЪН!

А медицинският туризъм навътре засега се отлага! Докато изчистим катрана от кацата с мед? Не – докато сменим цялото буре с нов мед!!!

Д-р Стоян Михайлов, пластичен хирург

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер