политика > бизнес среда


Отворена врата за стоки и капитали

Кобарният бизнес, химическата индустрия и туризмът са “трите кита” за икономиката на Варна и региона

Морската столица и регионът винаги са били добро място за инвестиции заради локацията си. Освен това Варна е граница на Европейския съюз.

(В поредица от материали ще ви разкажем, защо някои градове и региони са изключително привлекателни за инвестиции.  Започваме с морската столица – Варна.)

Когото и да питаш във Варна, ще ти каже, че тук туризмът е номер 1. Не е така, контрира ни преди време областният управител Данчо Симеонов. Корабен бизнес, химическа индустрия и чак на трето място идва туризмът. Това беше класацията на областния управител.

Тогава той лично се беше ангажирал да помогне на корабостроенето във Варна. Водил бе делегация от града до Санкт Петербург, където е мозъчният тръст на руските корабостроители.

До 2020 г. руснаците трябва да построят 1400 съда, но няма да успеят само в техните корабостроителници. Това, че варненската “Булярд” може да строи кораби до 100 хил.бруторегистър тона, е голям плюс.

И шанс част от огромната руска поръчка да попадне при тях. И не само във Варна, но и в корабостроителниците на Русе и Бургас. “Може да има поръчки и за кораборемонтния завод “Терем КРЗ Флотски арсенал””, разказваше Симеонов.

Уроци на историята


Въпреки кризата Варна винаги ще бъде добро място за инвестиции, защото самото географско местоположение на града съчетава различни видове транспорт – сухоземен, въздушен и морски. В това ни уверяваше един от заместник кметовете на града, който сега е на висока позиция в Брюксел.

Той смяташе, че това е една от вратите на България, през която влизат много стоки и капитали. И ни припомни един от уроците на историята. А именно, че и Америка от една непозната земя се е развила като държава първо от големите пристанищни центрове – Ню Йорк, Балтимор и Бостън.

Всички печелят


За България в началото на прехода същата роля изиграха както големите морски градове Варна и Бургас, така и по-малките – Поморие, Несебър, Созопол и Балчик. Те се развиха, защото тук се инвестира много.

И до ден днешен оттук минават товаропотоци и капитали, които носят приход както на държавата и общините, така и на самите предприемачи.

“Варна има бъдеще и винаги ще има независимо в какъв икономически и исторически период се намира в момента”, убеждаваше ни тогавашният заместник кмет. И беше прав.

Локацията


Безспорно Варна е едно от най-добрите места за инвестиции в България от гледна точка на географското му положение. Граничи с море, което дава огромни шансове и за туризъм, и за морски бизнес.

Варна е и граница на Европейския съюз. Малко градове в България имат летище, морски транспорт и бърза връзка с река Дунав, само на 200 км.

Девненската долина


С природните се ресурси Девненската долина е едно от най-привлекателните места за инвестиции в региона. Във варовиковите находища, които са край Девня Цимент и Солвей Соди, има суровина за още 500 години.

Голям плюс за цялата химическа и циментова индустрия, която е концентрирана тук, е непосредствената близост до канала, който осигурява най-евтиния транспорт – водния.

Климат и минерални води


Друг голям плюс на региона е благоприятният климат, който в съчетание с море, е подтикнал доста чужденци, да си накупят собственост по тези места.

А какво да кажем за минералната вода, която изтича в морето? Тя може да се използва за басейни, SPA процедури и бани. Хората от нищо са направили Карлови вари, а ние, питат местни предприемачи. И са прави да питат, какво правим ние с това богатство.

Туризъм


Във Варна и региона може да се развива не само морски, а и друг вид туризъм. Тук има изключителен потенциал не само за ваканционен, но и за куртурно-исторически и религиозен туризъм.

Ако първото обработено злато беше намерено не край Варна, а във Франция, там щеше да отиде половината свят. А ние нямаме път до това място, коментира известен строителен предприемач.

Финасовият сектор


Финансовият сектор в града е добре развит. Разговаряме с изявени негови представители. Според тях тук има предпоставки за влагане на пари както във финансовия сектор, така и в другите отрасли.

Най-търсените компании за инвестиции са в енергийния сектор, както и тези, които са свързани с директни крайни продажби. Напоследък има сериозен интерес към еспортно ориентирани фирми, уверяват ни от тукашните финансови среди.

В заключение


Неслучайно преди време Варна беше обявена за най-добро място за живеене. Нашето проучване показа, че тя е добро място и за инвестиции, и за бизнес. А без тях няма как едно място да е привлекателно за живеене. Тези неща просто са свързани. Като скачени съдове!
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер