политика > бизнес среда


Да живееш, за да работиш

Васил Райчев, собственик на веригата магазини Hot Spot, пред exporter.bg за това, че един китаец  работи колкото трима американци

 

 

В основата на китайското чудо е тяхната феноменална лична отговорност. И съвършенната им организация на работа, мощно подкрепена от държавата с преференции, казва известният наш моден предприемач, след посещението си в Хонконг

В Хонгконг хората живеят, за да работят. Това е най-силното впечатление на Васил Райчев, собственик на веригата магазини Hot Spot, от Hong Kong Fashion Week – един от най-големите панаири за облекла в света. Тазгодишното издание е 19-то поред. Там известният моден предприемач е по покана на Хонгконгския търговски съвет.

Защо е останал с такова впечатление? Негов приятел, който строи завод там, му казал, че един китаец работи колкото трима американци. А вторият аргумент е личен разговор с китайски предприемач, който сам си шие колекцията. Когато Васко го попитал, колко време му отнема да отиде до Гуанджоу, оня му отворил, че спи в офиса и не се прибира вкъщи.

Тайната на успеха

Питам Васко Райчев, защо тези хора, китайците, могат това нещо да го правят, а ние българите не можем. Той ми отговаря, че в основата на китайското чудо е тяхната феноменална лична отговорност. И втората причина се корени в съвършенната им организация на работа, мощно подкрепена от държавата с преференции.

Там всеки, който иска да прави бизнес има и необходимия ресурс от суровини, и подкрепата на държавата, изразена в бонуси. Не случайно при милиард и половина китайци има само 4 % безработица. Там всеки, който иска да работи и да печели, може да го направи.

Вече се е оформила и сериозна средна класа. Показател за това според Васко Райчев е, че по време на панаира е видял в Хонгконг толкова много магазини на скъпи марки на едно място, колкото сигурно няма в цяла Европа взета заедно. Китайците масово пазаруват тук.

Димитър Дженев


(Още за впечатленията на Васил Райчев от Хонконг и Hong Kong Fashion Week, четете на страница Експорт – Международни изложения.)

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер