туризъм > екзотични дестинации


Хотели музеи

Ca'Sagredo - Венеция

Таванът в залата на Тиеполо е изрисуван от самия Джамбатиста Тиеполо около 1740 г.

(Стенописи на Тиеполо в салона или платно на Салвадор Дали над камината, картина на Уорхол или Баския, а може би статуя на Рамзес II в стаята или керамично пано на Фернан Леже в градината?

А какво ще кажете за антична мозайка в басейна или за раннохристиянски фрески по сводовете?

Има хотели, които предлагат нещо повече, много повече, от легло и покрив над главата. Това са хотели-музеи или хотели-галерии, в които ви заобикалят шедьоври, достойни за колекциите на най-реномираните музеи в света. Ето някои от тях...

Вече ви представихме La Colombe d'Or, Museum Hotel и Gramercy Park Hotel. Сега е ред на Ca'Sagredo във Венеция.)


Ако някога сте се чудили как е живяла венецианската аристокрация в епохата на дожовете, хотел Ca'Sagredo ще ви покаже това по-добре от холивудски хитове като “Съдба на куртизанка” например.

Защото Ca'Sagredo е истинско венецианско палацо, построено някъде през XVI в. и съхранило уникални шедьоври. Преди да се спрем на тях, ще разкажем накратко историята на самата сграда.

Първият й документиран собственик е Лоренцо Морозини, патрон на Академия Пелегрина, към която са принадлежали художници от ранга на Тициан и Тинторето.

През 1661 г. дворецът е продаден на друга благородническа фамилия – Сагредо, която може да се похвали с няколко дожове и дори с един светец в родословното си дърво.

Купувач е Никола Сагредо, бъдещ дож на Венеция, а през XVIII в. дворецът преминава в ръцете на един от неговите потомци – Закария Сагредо, прочут колекционер, притежавъл над 800 шедьовра на ренесансовата живопис.

Неговата страст била наследена от племенника му Джерардо и постепенно Ca'Sagredo се обогатил с уникални колекции от рисунки, гравюри и старинни книги.

В края на XIX в. Агостино Сагредо завещава част от семейната колекция на музея Корер във Венеция, но въпреки това остават достатъчно шедьоври, та при привръщането на част от двореца в хотел, другата част да бъде превърната в музей.

А шедьоврите в този дворец-хотел-музей никак не са малко. Таванът в залата на Тиеполо е изрисуван от самия Джамбатиста Тиеполо около 1740 г. Алегоричните стенописи в главния салон (наричан Портего на местния венециански диалект) са на Андреа Урбини, а фреските край огромното мраморно стълбище са на Пиетро Лонги.

Залата на Амигони е изографисана от Якопо Амигони, бащата на венецианското рококо, а Библиотека Сагредо, в която се пазат 10 000 старинни книги и 309 рисунки е обявена за паметник на културата от национално значение.

Верни на епохата, стаите и апартаментите в хотел Ca'Sagredo са издържани в аристократичен стил – мебелите са старинни, а цветовата гама (бяло, кремаво, кафяво и златно) e типична за класическите венециански дворци.

Най-забележителни в това отношение са някои от апартаментите. Повечето от тях са украсени с изящни гипсови фризове и фигури от XVIII в., барелефи и стенописи със сцени от митологията, оригинални платна от XVII-XVIII в....

Както може да се очакваот двореца на една от най-благородните венециански фамилии, той е разположен на стратегическо място – на Канал Гранде, между моста Риалто и друго прочуто палацо – Ка'д'Оро.

Хотелите, разположени в историческия център на Венеция, са доста скъпи и на техния фон цените на Ca'Sagredo изглеждат направо скромни, започвайки от 255 евро за двойна стая на вечер.


Адрес:

Ca'Sagredo Hotel
Campo Santa Sofia
4198/99 Ca'D'Oro
30121 Venice
Veneto, Italy

Телефон:
+39 041 2413111

e-mail:
Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.

Уебсайт:
www.casagredohotel.com

Милко Стоименов, списание Travel magazine


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер