|
за ценители > винен бизнес
В българските сомелиери трябва да се инвестира
|

|
Вихрен Велков, Сомелиер №1 на България, пред exporter.bg за смелостта да се изправиш срещу сомелиерския елит на Европа и света
Хубаво е, когато човек ще ходи на европейско или световно първенство за сомелиери, първо да е дегустирал вина, с които би се сблъскал на тези по-високи равнища, но у нас това е въпрос на финанси, казва Вихрен Велков
|
Той е семеен. От 18 години работи в сферата на ресторантьорството. Минал е през всички нива. Бил е сервитьор, барман, готвач, а от 10 години е управител на заведение в Пловдив.
В момента е мениджър на ресторант “Четири сезона” към Новотел Пловдив. Казва, че неговите шефове го предразполагат към това да обогатява и да усъвършенства своите умения на сомелиер.
“Имам пълен картбланш да работя по професията си и от собственика на хотела г-н Бедо Доганян, и от д-р Емануил Манев, и от г-жа Николова”, разказва Вихрен. “Благодарение на това разбиране успях да се подготвя за конкурса и да го спечеля”, категоричен е той.
Не пропуска да каже добри думи и за своите приятели от изби, с които работи. Специално място отделя на Димитър Стоев, управителят на “Старата изба” в Първенец.
“Той ме допуска да бъда навсякъде с тях, да видя в действителност, как се правят истинските вина, защото техните са такива”, казва Вихрен.
И продължава да обрисува себе си като човек, който обича хубавите вина, хубавите приятели и хубавите компании.
Благодари на майка си, че го отгледала и на съпругата си Елена, че умее в определени случаи да го изтърпи. “Все пак нашата работа е свързана с пиене, а това носи определени рискове. Понякога се налага малко повече да дегустираш и тогава тя е човекът, който се отнеся към мен с разбиране”, смее се Вихрен.
Питам го дали и тя иска да бъде сомелиер. “След всичко, което мина покрай нас, тя беше свидетел на всяко едно наше представяне, филмираше го, е нормално да иска да опита и да бъде като нас”, споделя Вихрен.
И допълва: “Навремето работеше с мен като сервитьорка. Има огромно желание да се усъвършенства върху тази материя. Ще се радвам, ако и тя тръгне по моите стъпки. Надявам се някой ден да се срещнем лице в лице на някое състезание.” Първо да ти честитя победата. Как се чувстваш като Сомелиер №1 на България? - Чувството е уникално, като се има предвид, че започнах преди 5 години. Радвам се, че стигнах до това ниво. Имам желание да продължа нагоре. Оттук нататък обаче нещата зависят от много фактори. Един от тях, е че трябва да има спонсори, които да инвестират в нас, за да можем да се учим и да обогатяваме нашата винена култура. Само така ще можем да представим България достойно на по-високите нива – европейски или световни. Ти ще ни представяш на европейското първенство през 2013 г. Казваш, че е повече от необходимо някой с финансови възможности да инвестира в теб? - Да, защото темата е необятна по простата причина, че сортовете всяка година се менят. Променят се също технологиите и начина на правене на вино. Тук, в България, нямаме поглед върху вината, които непрекъснато се появяват в чужбина. Реално погледнато за да опитваме такива вина, трябва да имаме финансови възможности, а със заплатите, които взимаме в България, това няма как да се случи. Ето защо, според мен трябва да има хора, които да искат да вложат в нас, за да можем да представим страната ни на по-високите нива. Вероятно и държавата трябва да инвестира в своите сомелиери, защото те работят за нейния имидж? - По принцип е така, защото навън само споменаването на твоето име и че си българин, който се състезава за своята държава, вече трябва да значи нещо. Надявам се институциите, които управляват в България, някой ден да обърнат много по-голямо внимание на нашата професия. Тя е трудна, рискова и отговорна и е силно зависима от Негово величество Клиента. Интересувал ли си се, какви вина се предлагат за дегустации по време на тези европейски и световни сомелиерски конкурси? - Доколкото знам, става дума за водещите сортове и вина, които се предлагат по света. Реално погледнато нямам информация, какво се дегустира на тези конкурси и кои са вината, които се лансират най-добре. Но това не означава, че не бих се явил на такъв конкурс. Бих го направил с цел да покажа, че ние, от България, не сме на втора линия и че имаме човек, който би трябвало да бъде от елита на Европа. Все пак е хубаво да имаш някаква предварителна информация? - Би било добре, но не само да имам информация, а и възможността да опитам това, което се предлага на чуждите пазари. Но още веднъж казвам, че това е свързано с финанси. Защото извън България има огромен избор на вина. - Бих казал, че е необятен. Да вземем само Италия и Франция. Сигурно на човек няма да му стигне един живот само да опита всичко, което тези две държави предлагат. Ето защо е хубаво, когато човек ще ходи на европейско или световно първенство за сомелиери, първо да е дегустирал вина, с които би се сблъскал на тези по-високи равнища. Виждам, че ти не се страхуваш да се изправиш срещу тези вина на тези по-високи равнища. - Бих го направил с най-голямо удоволствие. За мен страхът отмина, още при първото ми явяване на сомелиерско състезание. Има малко повече адреналин, защото не се знае срещу какви вина ще се изправиш и как ще се справиш. Но страхът в мен вече го няма. Той отпадна и съм готов да изляза и да се боря за името на България. Имаш ли информация на тези световни сомелиерски конкурси, кое най-много се цени? - Има определени правила, но нашата работа е комплексна. Трябва да покажеш и артистичност, и визия, и добро владеене на чужд език, и правилна обосновка относно характера и комбинацията на вина с храни. Просто човек трябва да бъде доста начетен, доста отворен на тая тема, за да може да прогресира там – било на европейски или на световен форум. И да бъде и смел... - Най-вече смел. Кое беше най-трудно за теб по време на финалния кръг? - Мога да кажа, че нямаше най-трудно. При мен целия финален кръг беше труден, защото с моя колега (Георги Михов от хотел “Резиденс” - София б.а.) сме много добри конкуренти и опоненти. Смятам, че и двамата доста добре разбираме и си вършим работата. Целият финален тур и това второ явяване беше свързано с голямо напрежение, както за мен, така и за него. Не бих казал, че имаше определен момент, в който на мен да ми било много трудно. Целият кръг бе доста труден. Все пак кое те притесни най-много по време на състезанието? - Когато очаквахме резултата. Благодаря ти за това интервю и успех на европейското първенство.
Димитър Дженев
(За седми пореден бе определен Сомелиер №1 на България. Организатор на събитието бе Българската асоциация на сомелиерите със съдействието на изба Катаржина Естейт.)
|