експорт > пазари


Вината на изба Синтика пробиха във Франция

Иван Гиздавков, съдружник във винарската изба, пред exporter.bg за българските и европейските VIP персони, които пият техните вина

Според сегашния премиер Марин Райков шардоне Le Passionnel на Винарска изба Синтика е по-добро от френското Шабли.

Г-н Гиздавков, бихте ли представили себе си и своите партньори във Винарска изба Синтика?

- Във Винарска изба Синтика сме трима съдружници - аз, Петър Петров и Сотир Батев. По професия и тримата сме агрономи. Работим съвместно от 1991 г. Основният ни бизнес е насочен в земеделието.

Защо влязохте във винения бизнес и защо възродихте “люпилнята” на едни от най-интересните и оригинални български винени сортове?

- През 2003 г. участвахме в приватизацията на „Комплексна  опитна станция – Сандански” ООД. Спечелихме търга. След покупката решихме, че не би трябвало да се прекъсват традициите и успехите, които предприятието има.

Затова като хора в бранша запазихме дейността на фирмата. С една единствена цел – да я доразвием и кандидатстваме с проекти по европейски програми.

Кое е най-характерното за избата, с какво тя се отличава от другите винопроизводители в България?

- Избата  съществува от 1959 г. като експериментален винарски център на българския Югозапад. Тук са създадени уникалните сортове Ранна Мелнишка лоза, Мелнишки Рубин, Мелник юбилеен 1300, Мелник 82, Сандански Мискет и др.

През годините избата е спечелила с вината си много награди от национални и международни конкурси. Това бе едно предизвикателство за нас - да докажем, че може да се запази създаденото и да се преследват по-високи цели.

Какъв е капацитетът на Винарска изба Синтика и колко бутилки годишно произвежда тя?

- След като през 2007 г. спечелихме проект от Фонд „Земеделие”, винарската изба бе напълно реконструирана и модернизирана с най-съвременни технологии. Годишният й капацитет е 500 хил. бутилки. Поради кризата в момента натоварваме 2/3 от този капацитет.

От ляво на дясно - Иван Гиздавков, технологът на избата Валерия Стоева и Петър Петров по време на Винария 2010 със Златния ритон. На Винария 2013 Винарска изба Синтика спечели 9 златни медала от 9 проби

Не е тайна, че вината ви добре се приемат и у нас, в чужбина?

- Да, така е. Както в миналото, така и с първото представяне на вина от реколта 2008 г., получихме много признания и отличия (над 30 златни, сребърни и бронзови медала). Най-големите от тях са  Златен ритон за 2010 г. за Синти резерва в клас старо отлежало червено вино и Златен ритон за 2011 г. за шардоне Le Passionnel в раздела вина от търговската мрежа.

През 2009 г. създадохме 250 дка нови лозя. Именно в резултат на тези успехи и всекидневната усърдна работа, изнасяме вина за Япония, Англия, Полша, Норвегия, Франция. Предстои ни износ за Чехия. Част от вината ни са листвани в хотел „Хилтън” – Токио.

Разбрах, че наскоро сте направили износ за Франция. С кои вина впечатлихте Меката на виното?

- Историята е следната. Изпратихме вина на приятели във Франция. Те ги дали за дегустация в Института на виното в Aix en Provence и проф. Жоел Кор бил много впечатлен.

Приятелите ни, ентусиазирани от тази положителна реакция и оценка, започнаха да внасят вината ни във  Франция. Там те се приемат много добре и се надяваме да постигнем добри резултати в Меката на виното, както казвате по-горе.

Ще спомена още един факт. Наскоро българският евродепутат Мария Габриел ни покани да участваме на организирана в Бордо Вечер на виното. Забележете, на това престижно събитие ние бяхме единствените представители от България, и то наред с традиционните страни винопроизводители - Франция, Италия и Испания. Бяхме до трите световни сили в този бизнес.

Знам, че ваши вина са поръчвани от европейски VIP персони? Бихте ли открехнали завесата – кои са те и кои ваши вина са отишли на тяхната трапеза?

- Получаваме редовни поръчки за вина от Резиденция „Бояна”. С гордост мога да отбележа, че правителствена делегация е подарила наши вина на краля на Испания Хуан Карлос II. Това е станало по време на посещението й в Испания през 2011 г.

Нашите вина са добре познати на г-н Сакскобурготски, на г-н Васил Божков, както и на посланика на Русия Юрий Исаков.

Всяка година участваме като спонсори на ежегодните събирания на Скандинавската камара – търговска организация, която обединява у нас бизнес представители на Норвегия, Швеция, Финландия, Дания и Исландия.

Какво каза преди време сегашният премиер на България Марин Райков за вашето шардоне Le Passionnel?

- Представяли сме много пъти наши вина в руското посолство на националните празници на Русия - 9 май и 10 юни. По време на тези приеми от тях е опитвал настоящият премиер г-н Марин Райков. Той останал изненадан от това, че толкова добри  вина се произвеждат в България. Неговото мнение е, че нашето шардоне Le Passionnel е по-добро от френското Шабли.

Защо след като имаме толкова елитни вина не можем да пробием във високия ценови клас на световните пазари?

- Според мен е трудно български вина от висок клас да пробият на световния пазар заради недостатъчната реклама, слабата  подкрепа на държавата за винения бранш, както и поради непостоянното качество, което варира в различните реколти – стара слабост на българските изби.

Вината на Синтика са печелили доста престижни награди. Имате Златни ритони от Винария. Какво се случи на тазгодишната Винария 2013?


- Последното доказателство, че Винарска изба Синтика е синоним на високо качество, са именно отличията от наскоро приключилата Винария 2013 – 9  златни медала за 9 проби.

В сайта на Винария може да  се види, че за някои от вината имаме най-висок брой точки от всички участници /повече от 89 т./, дадени от  международната комисия от  дегустатори.

Най-награждаваните, продавани и популярни вина на Винарска изба Синтика са шардоне Le Passionnel, мерло Феномен, мерло Конфианс, Синти резерва, каберне фран Експлозия, както и вината от серия Ренесанс.

Благодаря за това интервю.

Димитър Дженев


На горната снимка: Иван Гиздавков с технолога на избата Валерия Стоева

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер