коментари > анализи


Гръцки облекла "Made in Bulgaria"

В края на 2012 г. само 23 на сто от гръцките дрехи са се произвеждали в Гърция, а 77 на сто - в чужбина.

България е на първо място по производство на гръцки облекла като има дял от 57 на сто. Следват Македония с 20 на сто и Китай с 10 на сто от производството извън Гърция.

През последните години пазарът в Гърция е залят от гръцки облекла Made in Bulgaria. Анализът е на гръцкия вестник "Етнос", цитиран от БТА.

Причините са в преживяващата криза южна съседка, където безработицата достигна немислими висини. Стотици гръцки компании емигрираха, предимно в други балкански държави, заради по-ниската цена и осигуряват работа на десетки хиляди хора, отбелязва изданието.

Статистиката сочи, че в края на 2012 г. само 23 на сто от гръцките дрехи са се произвеждали в Гърция, а 77 на сто - в чужбина.

България е на първо място по производство на гръцки облекла като има дял от 57 на сто. Следват Македония с 20 на сто и Китай с 10 на сто от производството извън Гърция. Това показва изследване на сдружението на компаниите, работещи в сектора на плетивата и готовите облекла (СЕПЕЕ).

В Югоизточна Европа дейност развиват 270 гръцки компании, в които работят около 22 хиляди души. Основните предимства на страните от региона са ниската цена, малкото разстояние, производствените възможности, наличието на големи шивашки предприятия и бизнес средата, свързана с различен данъчен режим.

65 на сто от производството на облекла в Южна България е по поръчка на гръцки компании. През 70-те, 80-те и 90-те години на миналия век в региона има стабилно развит сектор, който в началото на 2000 г. бележи спад, придобил големи измерения през 2005 г., когато ограниченията за внос в Европейския съюз бяха премахнати и пазарът се наводни с с евтини китайски стоки.

Съседните на Гърция държави са били спасителния пояс за сектора на облеклата, смята Теофилос Асланидис, изпълнителния директор на СЕПЕЕ, цитиран от "Етнос".

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер