Банер

компании > непублични компании


Шато Коларово – избата с прочутото Коларовско мерло

Винарната е с малък капацитет. Произвежда по 50 000 бутилки вино на година.

 

Избата е известна на пазара с вина от сортовете Мерло, Каберне Совиньон и Сира. Първата година пуска и Мавруд. На пазара Шато Коларово залага много на марката Ahal. SKS е брандът във високия клас.

Шато Коларово е млада винарна, на четири години, основана през 2009 г. Намира се в село Коларово, на което носи името, община Харманли. Разполага със 120 декара стари собствени лозя, които са основно мерло и каберне совиньон. Преобладава мерлото. “Това е сорта, с който се гордеем и с който постигнахме първите си успехи”, казва Стоян Стоянов, собственик на Шато Коларово.

Винарната е с малък капацитет. Произвежда по 50 000 бутилки вино на година. “Нашият стремеж е да създаваме висококачествени, бутикови вина - в малки серии, но с високо качество. Искаме да се откроим със собствен стил на правене на виното”, определя философията на избата нейният собственик.

Прочутият Коларовски масив е създаден през 1977-78 г. от австрийския професор Мозер, едно от светилата на световното винопроизводство по онова време.

Поканен от тогавашното правителство, да намери подходящо място за засаждане на лозя, той избира района на село Коларово като най-добър за сорта мерло. Неслучайно впоследствие професорът казва, Коларовското мерло е ненадминато като качества.

Избата е известна на пазара с вина от сортовете Мерло, Каберне Совиньон и Сира. Първата година пуска и Мавруд.

“Сега най-вероятно ще имаме основно Мерло и двете купажни вина Ahal и SKS. Ahal е наша запазена марка, троен купаж от Каберне Совиньон, Мерло и Сира. А SKS е марката ни във високия клас.

На пазара залагаме много на Ahal. Тази година за първи път пуснахме и бял Ahal. Много добре се прие. Придадохме му типично южняшки стил и виното пожъна голям успех. Почти всички бутилки бял Ahal вече са продадени. До края на лятото няма да ни стигнат”, разказва Стоян Стоянов.

(Повече за избата, за нейните успешни продажби в чужбина и за това, че Шато Коларово няма ненаградено червено вино, четете в интервюто на Димитър Дженев със Стоян Стоянов на страница Експорт/Пазари.)

Снимка: Архив на Шато Коларово

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер