политика > бизнес и право


Европейска прокуратура ще бори измамите с пари от бюджета на Брюксел

Новата структура, предвидена в Лисабонския договор, трябва да заработи от 1 януари 2015 г., след одобрение от Европейския парламент

Досега държавите са бавни в разследването на измами с пари от бюджета на Брюксел, особено когато те са били извършени в повече от една държава, коментира еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг. От тези измами Европа губи са 500 млн. евро годишно.

Европейската комисия предложи създаването на Прокуратура на ЕС, която да започне работа от 1 януари 2015 г. след одобрението на Европейския парламент. Информацията е на БТА от Брюксел.

Новата структура, предвидена в Лисабонския договор, ще се бори с измамите със средства от бюджета на ЕС. Тя ще бъде оглавявана от европейски прокурор с четирима заместници. Прокуратурата на ЕС ще работи чрез национални прокурори в съответните държави в ЕС, които ще се занимават единствено със случаи на злоупотреби с европейски средства.

Към прокуратурата няма да участват Великобритания и Дания, а решението на Ирландия все още се очаква, уточнява зам.-председателят на комисията и еврокомисар по правосъдието Вивиан Рединг.

Според нея това е исторически момент. Рединг отбелязва, че най-честите случаи на измами с бюджета на ЕС са от областите на регионално развитие и земеделието. По нейните думи много подкупни държавни служители участват в измамите, за да дадат одобрение за определени проекти.

Досега държавите са бавни в разследването на подобни случаи, особено когато измамите са били извършени в повече от една държава, заради различните правила и невъзможността да събират доказателства при международни измами, посочва Рединг.

И допълва, че засега по-малко от половината такива разследвания завършват с присъди, а същевременно измамите годишно по официални данни са за около 500 милиона евро.

Ако предложението на ЕК бъде утвърдено, националните делегирани обвинители към Прокуратурата на ЕС ще извършват работата на местопрестъплението - разследване и повдигане на обвинение, а обвиняемите ще бъдат изправяни пред националните съдилища. Десетчленна комисия на Прокуратурата на ЕС ще решава кой съд да разглежда трансграничните случаи.

Обиските и подслушването ще бъдат предприемани единствено със санкцията на съд. При разследванията ще бъдат извършвани претърсвяне, замразяване на сметки, разпити, уточнява еврокомисарят за данъчното облагане и митническия съюз, одита и борбата с измамите Алгирдас Шемета.

Той отбелязва, че законно събраните от една държава доказателства ще бъдат достъпни за останалите прокуратури в ЕС.

Въвеждат се промени в правилата за работа на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Службата ще продължи да извършва административни разследвания в областите, които не попадат в сферата на компетентност на европейския прокурор.

Сред тях са неправомерното поведение, засягащо финансовите интереси на ЕС, както и тежките нарушения или престъпления, извършени от служители на ЕС, които нямат финансово отражение.

Предвижда се ОЛАФ повече да не извършва административни разследвания на измами, свързани с ЕС, или други престъпления, засягащи финансовите интереси на Общността. При откриване на нарушения от обхвата на Прокуратурата на ЕС, ОЛАФ ще трябва да предава данните възможно най-бързо на европейския прокурор.
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер