туризъм > екзотични дестинации


Агиос Николаос - Крит

Едно невероятно красиво градче, разположено на наистина уникално място

Агиос Николаос лежи по протежението на Мирабел, един от най-красивите заливи в Крит, а в самия център на градчето има сладководно езеро, свързано с морето посредством изкуствено прокопан канал.

Озовете ли се в източната част на Крит, не пропускайте Агиос Николаос, невероятно красиво градче, разположено на наистина уникално място. Агиос Николаос лежи по протежението на Мирабел, един от най-красивите заливи в Крит, а в самия център на градчето има сладководно езеро, свързано с морето посредством изкуствено прокопан канал.

Езерото, чието име е Вулизмени, озадачава учените както с необичайните си пропорции (то е почти кръгло, в най-широката си част е едва 134 м, но дълбочината му е 64 м), така и с реакцията си при земетресения в тази част на Егейско море.

По време на последното голямо земетресение на Санторини например (годината е 1956) езерото Вулизмени променило нивото на водата си, а при по-слаби земетресения повърхността му започва да трепти.

Около езерото (което мнозина наричат лагуна) и по протежение на канала са наредени многобройни традиционни таверни, магазинчета за сувенири, бутици, кафенета, красиви градини.

Това е и най-популярното място за разходка в Агиос Николаос, но в разгара на летния сезон (особено в средата на август) тук трудно можете да се разминете.

От Агиос Николаос тръгват фериботите от Крит за Родос, Санторини, Карпатос, Милос и други острови, което прави градчето важен транспортен възел. Има редовна линия и до Ираклион, което улеснява идването ви тук.

В непосредствена близост до Агиос Николаос се намират заливът Елунда, прочут с множеството суперлуксозни комплекси и скалистото островче Спиналонга, на което венецианци издигнали през XVI в. крепост, която смятали за непревземаема.

Османската флотилия наистина не успяла да я превземе и островчето останало венецианско дълго след като цял Крит паднал под турска власт. Едва през 1715 г. венецианците сключили договор, с който предали Спиналонга на турците.

Днес крепостта е една от най-популярните туристически атракции в източната част на Крит. До нея се стига с корабче от Агиос Николаос (20 EUR) или от Елунда (10 EUR), отделно се заплаща входът в крепостта (2 EUR).

Корабчетата, които сноват между Агиос Николаос и Спиналонга, предлагат на връщане от крепостта обяд на борда, както и възможността да поплувате в някой живописен залив на полуостров Колукита.

Красивата природа е превърнала малкото рибарско селце Елунда в мястото с най-много петзвездни хотели на квадратен километър в Гърция. Те са любимо място за почивка на гръцкия политически елит.

Андреас Папандреу идваше тук поне веднъж годишно и нерядко водеше със себе си политически величия от различен калибър (от Франсоа Митеран до Муамар Кадафи), както и Костас Симитис (друг бивш премиер и лидер на ПАСОК), да не говорим за многобройните арабски шейхове или руски олигарси, звезди от света на киното, музиката и прочие.

Милко Стоименов, списание Travel magazine 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер