Банер

компании > непублични компании


Вкусна ядка ЕООД откри нова фабрика в село Лозен, инвестицията е 4 млн. EUR

Компанията има сериозни експортни амбиции, вече изнася за Гърция, Румъния и Испания

 

“Надяваме се през следващите години да има повече такива модерни предприятия, защото това означава повече светъл бизнес и повече гаранции за качеството на продукцията”, каза Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Ново модерно преработвателно предприятие за пакетиране на ядки откри в село Лозен Вкусна ядка ЕООД. Инвестицията във фабриката е 4 млн. евро, а половината от парите са по мярка 123 от Програмата за развитие на селските райони.

Лентата прерязаха заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев, собственичката на предприятието Ели Статкова и нейната малка дъщеря - бъдеща продължителка на семейната традиция.

“Надяваме се през следващите години да има повече такива модерни предприятия, защото това означава повече светъл бизнес и повече гаранции за качеството на продукцията”, каза по време на откриването Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Той допълни, че познава добре този бизнес, тъй като преди да стане висш държавен чиновник, се е занимавал с тази дейност. Според него в обработката и пакетирането на ядки има само 6-7 предприятия на светло, поради което няма точна статистика какви обороти формира този бизнес.

Стойчев разкри, че това важи и за бизнеса с цветя, който в близо 90 % е на тъмно, но по неофициални данни прави годишен оборот от близо 200 млн. лв. “При ядките да е наполовина – 100 млн. лв”, предположи висшият държавен служител.

Той не пропусна да отбележи, че държавата води безмилостна битка с производителите на ядки, които не са на светло. “Мога смело да кажа, че сме смачкали 50 % от нерегламентирания внос”, отбеляза Стойчев.

“Трябва да се изградят държавни тържища”, каза пред exporter.bg шефът на  Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Навсякъде по света тържищата са държавни, даже и в Турция е така. Само в България те са частни.

Проектът за новата фабрика е финансиран с кредит от БАКБ. “Може името на банката да е американско, но капиталите и мениджмънта са български”, каза Васил Симов, изпълнителен директор на банката.

Симов, който уважи събитието, е председател и на Българската стокова борса. Той подчерта, че банката винаги е защитавала и ще защитава български проекти в земеделието.

Български са и всички машини в новата фабрика. Това обяви Георги Койчев, технически директор на компанията. Той допълни, че за 2013 г. имат 50 % ръст в продажбите.

“Имаме сериозни експортни амбиции”, каза пред exporter,bg Койчев. Компанията вече изнасяла пакетирани ядки за Гърция и Румъния. Пилотни пратки били изпратени и в Испания.

"При проектирането сме заложили метан като основен енергиен източник за изпичане и топлинна обработка на ядките. Покривът е проектиран така, че върху него могат да се поставят фотоволтаични панели. Разполагаме с много модерна линия за пакетиране на ядки в т. нар. стоящо пакетче – с ципер, който позволява многократно отваряне и затваряне", заяви още Георги Койчев.

Използването на метан е свързано с опазването на околната среда. Неслучайно Вкусна ядка покрива всички европейски стандарти, следва HACCP плана  и е сертифицирана по  ISO 9001:2008, 22000:2005, и 14001:2004.

За компанията


Вкусна ядка ЕООД е основана през 2011 година с основен предмет на дейност: печене и пакетиране на ядки и семена в потребителски опаковки. Работи под търговската марка АЯ (Ядките от А до Я). Има над 200 служители,  изкупвателни пунктове и собствена дистрибуторска мрежа в България.

Съществуващата пакетираща фабрика е построена през 2008 г. и се намира в Долни Лозен. Предлага печени и сурови ядки, както и семена в опаковки от 60 до 250 гр. - фъстъци, бирени фъстъци, бадеми, кашу, лешници, леблебия, шам фъстък и ядки микс, слънчоглед и тиквено семе.

Новопостроените преработвателни мощности в Горни Лозен са с годишен капацитет 1200 тона. Общата застроена площ е 1500 кв.м., на три нива. На първия етаж има склад за входящи суровини и темпериран склад за готова продукция.

На втория етаж са разположени производствената зала, административната част и складовите помещения за адитиви, санитарно-битови филтри за персонала, опаковки и пакетиращ материал. В сутерена са  спомагателните складове, работилницата и пералното помещение.

Изградени са две еднакви производствени линии, на които протичат следните технологични процеси:

* Ръчна инспекция на суровините;
* Осоляване чрез автоматичен осолител;
* Изпичане и охлаждане – производителност на линия 200÷500 кг/ч, в зависимост от продукта и изискванията на клиентите;
* Пакетиране – производителност на линия 60 пакетчета/мин. Продуктът може да бъде пакетиран в стояща опаковка с ципер на допълнителна пакетажна машина с производителност 60 пакетчета/мин.;
* Опаковане в кашони.


Всички процеси се управляват и контролират по изискванията на стандарти ISO 9001 и ISO 22000 (по които предстои сертификация), законовите и нормативни изисквания на Република България и ЕС.

Димитър Дженев

Снимка: Божидар Марков

На снимката: Заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев, собственичката на предприятието Ели Статкова и нейната малка дъщеря - бъдеща продължителка на семейната традиция, прерязват лентата.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер