за ценители > lifestyle
Йордан Кирилчев от Пловдив стана Сомелиер на годината 2014

|
Претенденти за титлата бяха шестима сомелиери – победители в регионалните полуфинали
Финалът на конкурса бе съпътстван с гала винена вечеря в Кемпински хотел Зографски в София, организирана от Българската асоциация на професионалните сомелиери и Асоциация Българско вино.
|
Пловдивският сомелиер Йордан Кирилчев стана Сомелиер на годината 2014. На второ място се класира Венцислав Влахов от Севлиево, а трети бе варненеца Владислав Димитров. Оспорваният финал се проведе по време на изискана гала винена вечеря, организирана от Българската асоциация на професионалните сомелиери и Асоциация Българско вино. Претенденти за титлата бяха шестима сомелиери - победители в регионалните полуфинали, които протекоха като един непрекъснат винен маратон започнал в София и преминал последователно през Севлиево, Пловдив, Варна, Бургас и Банско. Те бяха оцененявани не само от професионалното жури, но и от винолюбителите, сред които личаха имената на Стефан Илчев и Тони Димитрова в Бургас, на музиканта Иван Лечев, певицата Мариана Попова и съпругът й Ханес в София. Трябва да се отбележи, че Иван Лечев вече се е доказал като сомелиер, а Ханес си е направо професионалист в тази област. Борбата за титлата Сомелиер на годината 2014 премина през три етапа. В първия претендентите събираха точки с теоретичен тест и решаване на практическа задача. Във втория се състезаваxа в сляпа дегустация на елитни български вина като показваха уменията си да презентерат и сервират вино на специална винена вечеря по време на шестте регионални полуфинала. На големия финал шестимата претенденти участваха във винена вечеря със специалното меню на шеф готвача Андрей Стоилов - главен готвач на Кемпински хотел Зографски. Преди да започне вечерта на голямата надпревара шеф Ради Стамболов беше приготвил впечатляващ Welcome Drink Лясковец Брут с екзотични плодове и бели облаци от сух лед. От своя страна състезателите трябваше да прояват изкуството си в съчетаването на изисканите блюда с различни вина - червените Соли Инвикто на Едоардо Миролио и Сира на Братя Минкови, Розе Нобиле на Логодаж, а от белите - Солти Хилс на Черноморско злато Поморие, Ленея Совиньон блан на Домейн Мараш и Страдивариус на Шато Копса. Приятната изненада на вечерта бяха шоуто на бармана Тихомир Михайлов и My Gourmet Café на Йордан Дъбов. (На снимката: Председателят на на Българската асоциация на професионалните сомелиери Михаил Марковски (вляво) и председателят на асоциация Българско вино Снежана Спасова награждават победителя Йордан Кирилчев) Снимка: Иван Василев
|