експорт > международни изложения


През лятото започват разговори за създаването на Балканска винена камара

Константинос Лазаракис: Световните винени експерти, които са поканени тази година на BIWC, ще станат посланици на балканските вина

Галина Нифору: Напълно възможно е Четвъртият Balkan International Wine Competition and Festival догодина да се проведе не в София, а в друга балканска столица.

“Държавата не ни е помогнала и с един лев”. Така Галина Нифору, директор на Balkan International Wine Competition and Festival, отговори на въпрос на exporter.bg, зададен й още през миналата година. Въпросът на нашия сайт по време на тазгодишната пресконференция в Гранд Хотел София, дори възпроизведе две новини.

Първата - че за следващия Четвърти Balkan International Wine Competition and Festival се задава друг домакин, различен от град София, както бе досега. И трите балкански форума се проведоха в нашата столица.

“Ротацията е полезна”, коментира Галина Нифору. Според нея би било в интерес на всяка една от другите балкански столици да фокусират вниманието върху себе си.

Другата новина, която роди въпросът на нашия сайт е, че вече е на дневен ред въпросът за създаването на Балканска винена камара. Разговорите по тази мащабна идея започвали още през това лято.

Константинос Лазаракис (на снимката), който е председател на журито на BIWC за трета поредна година каза, че световните винени експерти, които са поканени тази година, ще станат посланици на балканските вина.

Лазаракис, който е единственият MW не само на Балканите, но и в Югоизточна Европа, отбеляза, че силата на нашия регион е в местните сортове. “Да, всеки може да произведе Мерло или Каберне”, каза един от доказаните световни винени експерти. “Но Новият свят ще направи същото и то много по-евтино”, допълни той.

“Световният консумасор не иска да опитва постоянно едно средностатистическо австралийско шардоне. Той желае да се докосне до нещо по-различно – защо не Мавруд или Гъмза”, коментира големият специалист, председател на журито на Третият Balkan International Wine Competition and Festival.

В него ще участват 50 изби от България и Балканите. В конкурса ще се състезават над 400 проби на 90 винопроизводители. Още над 400 вина ще могат да бъдат дегустирани по време на изложението на 7-ми о 8-ми юни в Гранд Хотел София.

Има и още една новина, която Галина Нифору съобщи. За първи път тази година ще бъде връчена награда за Дизайн на етикет на вино. Тя е посветена на големия художник Кольо Карамфилов, който вече не е сред нас. Това е творецът изработил наградите на Balkan International Wine Competition and Festival.

Exporter.bg, който е медиен партньор на конкурса и фестивала, ще продължи да ви информира за всичко най-интересно, което се случва по време на това престижно международно изложение.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер