експорт > международни изложения


Mundus Vini 2014 : По-малко дъб! Вината - по-леки, свежи и изчистени

Известният български сомелиер Георги Михов, участник в журито на един от най-престижните световни конкурси, пред exporter.bg: На Mundus Vini не се толерираха надъбени и агресивни вина

“Вината, които се състезават в този конкурс, са показател за това, което се случва на европейския пазар”, казва Георги Михов.

Г-н Михов, отново Ви поканиха и оценявахте вина на Mundus Vini 2014 - един от най-престижните световни винени конкурси. За кой пореден път?

- Това е трето поредно мое участие. Първото беше през август миналата година. Второто беше през февруари. Интересното е, че това беше първият зимен Mundus Vini. Организаторите бяха решили да има издание на конкурса през зимата, което да предшества Pro Wein в Дюселдорф.

Целта на промяната е вината спечелили медали и награди на Mundus Vini, да бъдат на щандовете на Pro Wein.

На Mundus Vini съм отскоро. С Митко Николов ни канят на този престижен конкурс от миналата година. Трябва да отбележа, че от 2007 г. Елисавета Захариева неизменно е част от журито на този световен конкурс.

Кои са най-интересните Ви впечатления от Mundus Vini 2014, който се преведе през месец август?


Георги Михов по време на дегустациите на Mundus Vini 2014

- Mundus Vini малко евоюлира като издание в сравнение с миналата година. Конкурсът вече не е под патронажа на Световната еноложка асоциация. Ябълката на раздора е изискването на асоциацията по време на дегустациите да не се обявава сорта.

Организаторите на Mundus Vini са отказали да изпълнят това условие и затова конкурсът вече не е под патронажа на Световната еноложка асоциация. Когато дегустирахме конкурсните вина, ние знаехме техния сорт и година на реколтата, което според мен е по-правилно.

Какви тенденции се откроиха по време на конкурса?

- Вината, които се състезават в този конкурс, са показател за това, което се случва на европейския пазар. На Mundus Vini, както и на други световни конкурси, се открои световната тенденция дъбът да е по-малко, да не е така агресивен.

Във вината се търси елегантност, финес и комплексност. Тази тенденция се наблюдава и в България, което освен, че е похвално, говори и за все по-нарастващата отвореност на нашите винари към световните тенденции.

Димитър Дженев


(Очаквайте публикация в exporter.bg за изключителния успех на виното на Георги Михов – Сомено Букет, оценено наскоро със забележителните 90 точки от Wine Advocate на Робърт Паркър.)
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер