Банер

за ценители > lifestyle


София за трети пореден път стана столица на уискито

Посланиците на трите най-уиски държави – Великобритания, Ирландия и САЩ - откриха Уиски Фест София 2014

По време на Уиски Фест София 2014 над 55 марки и повече от 200 вкуса уиски ще бъдат достойно представени пред приятелите на напитката от световноизвестни имена в индустрията – посланици на марките.

Посланиците на трите най-уиски държави в света откриха Уиски Фест София 2014. Той се провежда за трета поредна година и събира уиски ентусиасти, приятели, любители и колекционери.

Официалното начало на тридневното събитие беше дадено от посланика на Великобритания у нас Джонатан Алън, посланика на Ирландия  Джон Бигар и заместник-посланика на САЩ Брус Бъртън.

„За мен е огромно удоволствие да открия Уиски Фест София 2014. Горд съм, че много от марките тук са шотландски, тъй като шотландското уиски е символ на Великобритания, на качеството и на британските традиции и история. Поздравявам организаторите на това прекрасно събитие и пожелавам успех”, заяви на перфектен български език по време на приветственото си слово посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън.

Той не пропусна да отбележи, че във Франция за 1 месец пият толкова шотландско уиски, колкото коняк за 1 година.

„Американското уиски се е утвърдило на българския пазар и заема едно от водещите места. Щастлив съм, че тук с нас е посланика на Джим Бийм – Фред Ноу, който е седмо поколение от фамилията Бийм, мастър дистилър и посланик на марката. Нека заедно се насладим на този прекрасен Фест и си кажем наздраве”, каза в приветственото си слово заместник-посланикът на САЩ Брус Бъртън.

Той припомни, че през 1964 г. американският Конгрес е утвърдил уискито като национална марка питие. И че, именно уискито е осигурило благоденствие и уреден живот на Джордж Вашингтон, в годините след като вече не е бил президент.

„Много съм горд, че представлявам страната, която даде уискито на света. Насладете се на Феста и консумирайте умерено”, призова посланикът на Ирландия Джон Бигар.

То напомни, че през VI век неговата страна е станала родина на уискито. „ Днес Ирландия произвежда 62 млн. литра уиски, по 10 литра на ирландец“, допълни посланик Джон Бигар.

По време на Уиски Фест София 2014 над 55 марки и повече от 200 вкуса уиски ще бъдат достойно представени пред приятелите на напитката от световноизвестни имена в индустрията – посланици на марките, сред които Фред Ноу, Гордън Моушън, Дейвид Робъртсън, Том Джоунс, Джой Елиът, Джон Кешмън, Адам Буут и Ан Милър.

Международните експерти ще проведат 28 дегустационни и майсторски класове и ще представят уникални лимитирани издания.

Пълната програма за Whiskey Fest Sofia 2014 може да намерите на www.whiskeyfestsofia.bg и https://www.facebook.com/whiskeyfestsofia

Участниците и организаторите призовават към отговорна консумация и въвеждат Етикет на поведение и стандарт за дегустация 1 унция (1oz).


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер