коментари > анализ


Германия е съучастник на Гърция

Германците са насърчавали търсенето на износа си чрез улесняване на безотговорните практики за кредитиране в цяла Европа, смята известният икономист Джордж Фридман


Германците със сигурност не вярват на гърците, тъй като последните още не са изпълнили вече поетите пред кредиторите ангажименти.

Именно липсата на доверие доведе до предложението за бюджетен контрол, но това би било нещо нормално, ако ставаше въпрос за корпорация или частно лице, пише в свой анализ изевстният икономист Джордж Фридман.

Подобно искане от една национална държава обаче е недопустимо според анализатора. Държавността се основава на две предпоставки. Първата е, че националната държава представлява уникална легитимна общност, чиито членове споделят общ спектър от ценности и интереси. Втората предпоставка е свързана с възникването на държавата. Фридман посочва, че това се случва по народната воля и само тя има право да определя действията на държавата.

„Няма съмнение, че Гърция е една нация и че правителството в Атина в съответствие с принципите на държавността е отговорно към гръцкия народ“, пише Фридман в анализа си, представен в Investor.bg.

Германия твърди, че Гърция се е провалила като държава, заради което кредиторите имат моралното право и силата да прекратят принципа на национално самоопределение. Това е изключително радикална концепция и е важно да се разбере как се е стигнало до нея, пише в анализа на експерта.

Причините според него са две. Първо гръцката демокрация, както и много други демокрации, изисква държавата да е от полза за хората. Политиците в Гърция, които искат да бъдат избрани, трябва да предоставят гаранции за същите тези ползи. Оттам идва и натискът за прекомерните разходи.

Втората причина според Джордж Фридман е свързана със статута на Германия като втория по големина износител в света. Около 40% от германския брутен вътрешен продукт (БВП) се формира от износа на страната, като по-голямата част от него е за ЕС. Ето защо Берлин има интерес да увеличи търсенето и потреблението, в противен случай страната би изпаднала в депресия.

Фридман посочва, че германците са използвали институциите и практиките на ЕС, за да засилят търсенето на техните продукти. „Чрез валутния съюз Германия даде възможност на други държави от еврозоната да получат достъп до кредити при лихвени проценти, които същите тези икономики не заслужават“, пише в анализа. „В този смисъл Германия насърчи търсенето на износа си чрез улесняване на безотговорните практики за кредитиране в цяла Европа“, заключава Фридман.

Спасителни мерки в ЕС в истинския смисъл на думата биха били пагубни за германската икономика, тъй като ще доведат до спад в потреблението, което ще засегне сериозно германския износ, посочва още той. Гърция е част от европейската система и правилното й функциониране е част от германските стратегически интереси.

„Германците твърдят, че гърците са измамили своите кредитори и Европейския съюз. По-изчерпателното обяснение обаче включва и факта, че германците доброволно са си затваряли очите за това“, пише още Джордж Фридман.

Той допълва, че със сигурност Германия е била съучастник в неразумните кредитни практики, които са довели Гърция до затруднение. Анализаторът отбелязва още, че е напълно възможно гърците да крият истината за състоянието на икономиката си от кредиторите, но дори това да е вярно, германското предложение за отказ от суверенитета е прекалено.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер