финанси > банки


СИБАНК организира в Пловдив агрофорум за новите директни плащания и ПРСР

С него  стартира поредица от 10 регионални агрофорума в цялата страна с участието на консултанти, банкери и застрахователи

Освен в Пловдив, агрофоруми ще се проведат и в Стара Загора, Бургас, Велико Търново, Плевен, Русе, Благоевград, Варна, Добрич и Враца.

Земеделските производители се запознаха с новите правила по директните плащания и възможностите за проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 - 2020.

В срещата участваха както представители на консултантски компании, така и експерти на СИБАНК и ДЗИ, които запознаха фермерите с различни банково-застрахователни решения за усвояването на средствата и работата по проектите.

„Ролята на банките като партньор на земеделските производители е важна както заради предоставянето на мостово финансиране до получаване на субсидиите и при проектите, така и в процеса на разработването и бюджетирането им“, каза при откриването на срещата д-р Кирил Величков, ръководител „Европейски проекти и финансови институции“ в СИБАНК.

Най-много въпроси имаше по влизащите в сила от 2015 г. нови изисквания към земеделските производители относно директните плащания.

Свилен Костов, председател на Центъра за иновативно земеделие, консултант с дългогодишен опит по земеделските програми, напомни че за всяка година до края на програмния период за България се предвиждат около 790 млн. евро като земеделските стопани ще трябва:

- Да доказват при кандидатстването си наличие на правни основания за ползване на земята (като документи за собственост на земята, договори за аренда, договори за наем и др.)

- Да  отговарят на изисквания за диверсификация на културите, поддържане на постоянно затревени и екологично насочени площи

- Да имат предвид, че се въвежда таван на плащанията – до  300 000 евро за един ЗП, като за субсидии над 150 000 евро се предвижда 5% намаление на помощта (след приспадане на разходите за заплати и осигуровки)

Земеделските производители биха могли да се възползват и от нови възможности за получаване на по-високи субсидии за обвързани с производството плащания (за животни и за площи).

И през 2014-2020 ще може да се кандидатства за проекти по ПРСР – в.т.ч. и за закупуване на земеделска техника (преди 121 мярка) – размер на безвъзмездния грант от 10 000 до 1 500 000 евро; предприятия за преработка на селскостопанска продукция (преди 123 мярка) – с размер на гранта от 10 000  евро до 3 000 000 евро; селски туризъм; фотоволтаици и др.

Освен в Пловдив, агрофоруми ще се проведат и в Стара Загора, Бургас, Велико Търново, Плевен, Русе, Благоевград, Варна, Добрич и Враца.

На снимката: Д-р Кирил Величков, ръководител "Европейски проекти и финансови институции" в СИБАНК и Свилен Костов, председател на „Център за иновативно земеделие“, по време на днешния агрофорум в Пловдив

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер