финанси > банки


Уникална монета на Общинска банка стана част от съкровищницата на Националния исторически музей

Общинска банка подари на НИМ монета с образа на богинята на благоденствието Тюхе, покровителка на антична София

Това е първата от специална лимитирана серия от три монети, посветени на София.


Националният исторически музей се сдоби с уникална монета с образа на богинята на благоденствието Тюхе, подарък от Общинска банка. Това стана на специална церемония днес.

Сашо Чакалски и Николай Колев, изпълнителни директори на Общинска банка, връчиха на проф. д-р Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, специалния подарък с първата монета, посветена на София. Монетата с образа на Тюхе е първата от специална лимитирана серия от три монети, наречена „София през вековете“.

„За нас е чест да подарим на Националния исторически музей тази уникална монета с богинята-покровителка на Сердика Тюхе. Монетата е емитирана в лимитиран тираж от 1000 бр. за цял свят. Отсечена е от благороден метал - сребро от най-висока проба чистота“, каза Сашо Чакалски, изпълнителен директор и председател на УС на Общинска банка.

На снимката (от ляво на дясно) Сашо Чакалски, проф. Божидар Димитров и Николай Колев

„Благодаря на Общинска банка, че с тази монета, дава повод да припомним богатата хилядолетна история на град София”, коментира проф. д-р Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

Образът на Тюхе е бил символ на антична Сердика и е поставен на първите монети на града, отсечени в малки серии по времето на император Марк Аврелий (161-180). Днес има открити едва няколко древни монети с нейния образ и това ги прави изключителна ценност в световен мащаб. Така съвсем заслужено тази монетата ще заемe своето достойно място в съкровищницата на НИМ.


Тюхе е била богинята на благоденствието и покровителка на древния град Сердика. Тя е олицетворявала щастливата съдба, късмета и богатството. Надписът върху монетата на Общинска банка по овала от дясно на ляво е латинската сентенция „Crede, quod habes et habes” и преводът й на български „Вярвай, че имаш и ще имаш“. Изписано е и името на града на гръцки и български език - съответно „СЕРΔΩN“ и „София“.

Втората монета от поредицата, която се очаква да бъде емитирана през септември, ще бъде с образите на севастократор Калоян и съпругата му Десислава от периода на средновековен Средец. Третата ще се появи през 2016 година и ще изобразява съвременна София.

„Решихме да направим тази лимитирана серия монети в чест на града ни. Столицатa има изключително богато културно-историческо наследство, с което можем да се гордеем. Поредицата “София през вековете” е малък, но наистина специален символ на великата история на София“, допълни Николай Колев, изпълнителен директор на Общинска банка. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер