експорт > международни изложения


За четвърти пореден път София ще е столица на най-мащабния форум за балкански вина

Световни топ експерти ще оценяват вината по време на Балканския винен конкурс и фестивал

Oбширна статия за балканските вина, дегустирани на фестивала, ще бъде публикувана във втората по популярност винена медия в света с над 1 милион посещения дневно – www.jancisrobinson.com

Световни имена във винения бранш ще бъдат част от журито, което ще оценява вината на Балканския международен винен конкурс и фестивал (BIWC) 2015. В екипа на оценяващите ще влезе Джулия Хардинг MW, „дясна ръка“ на Джансис Робинсън MW, световно име във винения бранш.

Освен вината на конкурса Джулия Хардинг ще дегустира и тези, които участват във Фестивала на BIWC. Oбширна статия за балканските вина, дегустирани на фестивала, ще бъде публикувана във втората по популярност винена медия в света с над 1 милион посещения дневно - www.jancisrobinson.com

Следващото световноизвестно име е Род Смит MW. Той ще бъде панелен съдия по време на конкурса. Освен това ще води Майсторски клас на тема „La vie en rose” (Животът в розово) -  сравнителна дегустация на 3 френски розета от Прованс и 3 балкански розета с подобни качества.

Още едно име ще допълни комисията - това на винения експерт Ясен Захариев от DiVino, който се утвърди като един от най-добрите дегустатори на BIWC през годините. Съзвездието от винени оценители ще се увенчае и с още едно име, което вече е доста разпознаваемо във винената индустрия и в България - това на Константинос Лазаракис MW, единственият Master of Wine на Балканите и Югоизточна Европа, председател на конкурса. 

Винени търговци и журналисти от Холандия, Румъния, Сърбия, Хърватска, Словения,  Македония и България допълват палитрата от винени експерти, които ще посетят София. 

Четвъртото издание на Балканския винен фестивал ще бъде съпътствано от още един интересен формат – “BALKAN FLAVORS”, изложение за Кулинарни туристически атракции организирано от Софийския филиал на Асоциация „Балкания – Балканска асоциация за алтернативен туризъм“, основана през 2009 година в Скопие.

Тя е една от най-активните НПО в сектора на алтернативния и устойчив туризъм не само в Македония, но и на Балканите като цяло. Целта на това изложение е да допринесе за популяризирането на локалното кулинарно богатство и традиции, биологичното разнообразие, баланса между човека и природата, селското стопанство и културата на храненето, както и най-актуалните тенденции в туристическото търсене.

„Очакваме над 100 винени производители да се включат в четвъртото поредно издание на Балканския винен конкурс и фестивал (28-31 май, 2015)”, съобщи директорът на форума Галина  Нифору.

“Това е най-мащабния форум за балкански вина, като тази година конкурсът привлече вина и от Мексико и Абхазия. Може би е време да помислим и за неговото разширяване. Имаме покана от престижната федерация на главните световните винени конкурси ВИНОФЕД да станем неин член, като поканата ни беше отправена лично от нейния президент г-н Жислен Лафлам. Това е голяма чест за нас и показва правилния път на развитие на BIWC с основна цел популяризиране и налагане на вината на най-стария винен регион в света”, коментира Галина Нифору. 

Информация в аванс


Конкурсната част  на BIWC 2015  ще се проведе  на 28 и 29 май 2015 (четвъртък и петък) при закрити врати в Гранд Хотел София. Фестивалът, който следва и на който могат да бъдат дегустирани балканските вина, придружени от типични за страните от балканския регион продукти, е планиран за 30 и 31 май 2015 (събота и неделя) в градината на Гранд Хотел София.

Балканският винен форум ще бъде домакин на  първото по рода си туристическо изложение “BALKAN FLAVORS”, посветено на гостоприемството и богатото кулинарно наследство, характеризиращи страните от Балканския полуостров.

Целта на “BALKAN FLAVORS” е да се утвърди като основен канал за промоция на висококачествени туристически атракции в сферата на еногастрономията; да създаде B2B платформа, която да срещне местните субекти, предлагащи кулинарни туристически атракции с представители на реалния бизнес, както и да даде целогодишна международна видимост на изложителите чрез промоция на техните продукти в едни от най-реномираните световни туристически изложения и социални мрежи.

На снимката: От ляво на дясно - инж. Галина Нифору – Wine MBA, директор BIWC и носителите на Гранд Трофей за най-добро вино на Балканите за 2014, изба Monemvasia-Malvazia, Гърция

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер