експорт > международни изложения


Интригата в BIWC винаги ще е жива, защото всяка балканска изба иска да спечели Гранд Трофея

Галина Нифору, директор на Балканският международен винен конкурс и фестивал (BIWC), пред exporter.bg за различното, новото и интересното в четвъртото издание на този голям и престижен форум

„Успяхме да убедим иначе недоверчивите балканци, че това е полезен за всички нас форум, защото виното е перфектен мост към приятелство, бизнес, сближаване“, казва Галина Нифору.

Балканският международен винен конкурс и фестивал (BIWC) ще се проведе за четвърти пореден път в София. Това вече е начало на традиция, но с какво интригата остава жива?

- Радвам се, че ми задавате този въпрос. Когато решихме да създадем BIWC едно от нещата, които свързваха винопроизводителите на Балканите е ТРАДИЦИЯТА. Традиция от хилядолетия във винопроизводството, в лозарството, в съчетаването на виното и храната, ако щете и в празнуването.

Ние сме много близки като манталитет и това за мен е най-важният акцент, който Балканският винен форум излъчва. Нека този форум е празник на хората, посветили живота си да опазят тези традиции и да ги продължат напред.

Ще се радвам много, ако успеем да превърнем и нашия форум в традиция. Мисля, че сме на път да го осъществим, защото с всяка изминала година нещата се случват все по-лесно.

Успяхме да убедим иначе недоверчивите балканци, че това е полезен за всички нас форум, защото виното е перфектен мост към приятелство, бизнес, сближаване и т.н.

Що се касае до интригата – винаги ще я има, поради самия факт, че всяка една изба от Балканите желае и се стреми да спечели изящния трофей за най-добро вино на Балканите. Това е една винена Балканиада, която е много интересна, заради огромния брой винарски изби, неизброимите местни сортове горзде, които успешно промотираме и се стремим да акцентираме на тях.

С какво това издание ще бъде по-различно от останалите?


- Като продължение на предишния Ви въпрос ще се спра на новата категория, която решихме да добавим в престижната серия от трофеи, а именно „Трофей за най-добро вино от местен балкански сорт”.

Имаме много мостри, които желаят да се състезават в тази категория, защото това е нашата идентичност в нашия регион и ние всички трябва да се стремим да акцентираме върху нея.

Освен наградите в конкурсната част, тази година ще имаме много интересни нови неща и във самия фестивал - там където всички винолюбители ще могат да се докоснат до балканските вина, да се срещнат с хората, които ги създават и да изберат своите фаворити.

Не мога да скрия радостта си от голямото участие на винарските изби от Турция и Гърция. Ще бъдат видим цели винени региони от съседните страни.

Турция ще бъде представена от всички изби от европейската част на страната, при тях се нарича Тракия, което е още един признак, че историята ни е обща и че когато сме заедно акцентът върху региона ще бъде много по-силен.

От Гърция – организацията Wines of Athens ще покаже вина от всичките 5 изби, разположени в областта Атика, непосредствено до гръцката столица Атина.

Най-известният сорт от тази област е белият Саватиано и всички любители на свежите летни вина, ще имат възможността да опитат голямото разнообразие, което този регион предлага.

Това са извесни изби, които изнасят в целия свят и които ние успяхме да убедим във важността на българския пазар и българския конкуматор, поради факта, че България се нарежда на второ място по брой туристи, посетили Гърция.

В конкурсната част тази година имаме силно участие от Румъния, което за нас е голяма радост, защото в северната ни съседка напоследък нещата се случват с изумителна бързина. Техен представител в журито е Маринела Арделеан, съветник на министъра на земеделието на Румъния.

Четвъртото издание на Балканския винен фестивал ще бъде съпътствано  от още един интересен формат – “BALKAN FLAVORS”, изложение за Кулинарни туристически атракции организирано от Софийския филиал на Асоциация „Балкания – Балканска асоциация за алтернативен туризъм“, основана през 2009 година в Скопие.

Тя е една от най-активните НПО в сектора на алтернативния и устойчив туризъм не само в Македония, но и на Балканите като цяло. Целта на това изложение е да допринесе за популяризирането на локалното кулинарно богатство и традиции, биологичното разнообразие, баланса между човека и природата, селското стопанство и културата на храненето, както и най-актуалните тенденции в туристическото търсене.

Как убедихте гуруто на виното Джансис Робинсън да публикува обширна статия за балканските вина, дегустирани на фестивала, във втората по популярност винена медия в света с над 1 милион посещения дневно – www.jancisrobinson.com? Това е изумително!


- Не беше трудно. Самата Джансис Робинсън MW следи региона, както самата тя ни каза, и факта, че нейната „дясна ръка” Джулия Хардинг MW  ще е част от журито, говори много за репутацията на конкурса!

Едно от нещата, които привлякоха тези мега звезди,    е системата за оценяване на вината, която се доближава до австралийската. При нея на всяко вино се дава повече време да бъде дегустирано, дискутирано и честно оценено.

Наистина за нас е чест да имаме такава звезда в журито на тазгодишното издание, която освен вината на конкурса, ще дегустира и тези, участващи на фестивала. Желая успех на всички изби! Разбира се цялото жури се състои от  доказани и изявени винени специалисти, като подборът всяка година е много строг.

Тази година ще имаме трима български съдии. Това са Ясен Захариев, който ще бъде и панелен съдия, Елисавета Захариева и Цвета Тановска –  имена в българския винен бранш.

„Балканска винена камара“ - ще бъдат ли очертани нейните контури в София? Как тя ще промени винения бизнес в региона на Балканите?


- Това е една идея, която всички балкански страни прегърнаха и намират за много удачна. По време на форума ще бъдат проведени дискусии по темата и се надяваме през есента камарата да бъде учредена.

А може би ще бъде една отворена врата към света за балканския регион? По-близо ли сме до една Ваша идея, която разкрихте преди години в интервю за exporter.bg, че за да се превърнат в забележим играч, Балканите трябва да се обединят под един общ бранд - бранда "Балканско вино" и да започнат да го налагат, както в собствените си страни и регион, така и на международната винена сцена?


- Това е една моя мечта. Сигурна съм , че един ден тя ще стане реалност. Тази година на най-големото винено търговско изложение в Европа – Провайн, всички балкански страни бяха в една палата и на съседни щандове.

Това е показател, че така много по-лесно могат да ни открият и търговците, и медиите, и не разбрам защо ние трябва едва ли не да се срамуваме от региона си.

Напротив, това е регион с много интересна и богата история, люлка на европейската цивилизация, с интересни  и сърдечни хора, прекрасна кухня и вина. Какво още може да се желае?

Ще излезе ли Балканският международен винен конкурс и фестивал извън границите на България и кога?


- Това е въпрос, който стои на дневен ред и който ни занимава през последните 2 години. Много ни се иска събитието да излезе извън пределите на България. Трябваха му няколко години да се утвърди, сега мисля, че е дошъл и този момент. Имаме предложения от няколко страни и трябва да изберем най-доброто за самия форум и за неговото развитие.

Споделял ли е с Вас Константинос Лазаракис, председател на журито и единствен MW на Балканите, как вижда бъдещето на този значим международен форум?


- Ще се радвам да му зададете въпроса лично на пресконференцията на BIWC 2015  в Гранд Хотел София, на 27 май, ден преди самото начало на форума.

Вече две години поред Големият трофей на конкурса не се печели от българско вино. Преди две години призът отиде в Македония, а миналата година в Гърция. Очаквате ли тази година българско вино да спечели най-високото отличие на конкурса и да стане номер 1 на Балканите, както това се случи при първото издание на BIWC?

- Това е интригата, за която говорихме в началото. Не може да очакваме, кой ще спечели Гранд Трофея! Това е голямата тръпка, която всички изби от региона очакват и която ще се разкрие на 30 май, на Церемонията по награждаването! Така на 31 май – вторият фестивален ден, всички желаещи ще могат да опитат и да се докоснат до победителите за 2015 година.

Нека не забравяме, че и трофеите в отделните категории са изключително ценни – Трофей за бяло, за червено, за розе, за пенливо и десертно вино. Тази година и за вино от местен балкански сорт.

За втора година ще бъде присъдена наградата за най-добър дизайн на етикет, която ще бъде посветена на отишлия си без време създател на Гранд Трофея на BIWC, големия български художник  Кольо Карамфилов.

Очакваме всички, които искат да опитат прекрасните вина на повече от 60 балкански изби, на 30 и 31 май в градината на Гранд Хотел София!

Благодаря за това интервю!


Димитър Дженев

На снимката: От ляво на дясно - инж. Галина Нифору – Wine MBA, директор BIWC и носителите на Гранд Трофей за най-добро вино на Балканите за 2014, изба Monemvasia-Malvazia, Гърция 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер