експорт > международни изложения


Балканският международен винен конкурс и фестивал се превръща в мегафорум

Консантинос Лазаракис, председател на BIWC : Участието и получаването на награда от BIWC, е от голямо значение за вината и техните производители.

“Винения форум става все по-известен и с по-голяма тежест”, отбеляза Галина Нифору, директор на BIWC.

„Балканския винен фестивал и конкурс (BIWC) се превръща в мегафорум на международно ниво, като участие в него взимат не само винопроизводители от Балканите, но и такива от цял свят”. Това заяви Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция на лозата и виното на пресконференция днес.

Той благодари лично на Галина Нифору, директор на формата, за перфектната органинизация на конкурса и фестивала и й пожела, следващото пето издание, да бъде едно от най-мащабните и сериозни винени събития в България.

„Участието и получаването на награда от Балканския винен фестивал и конкурс (BIWC), е от голямо значение за вината и техните производители. Това им  дава особена стойност и до голяма степен формира потребителските нагласи на любителите на качествени вина“, каза Консантинос Лазаракис, председател на BIWC  и единствен носител на престижната титла Master of Wine на Балканите.

Едни от най-влиятелните винени специалисти ще дадат оценка на участващите в конкурса вина, като дегустациите ще се проведат на 28 и 29 май.

„В момента получаваме мейли от винени съдии от цял свят, имена във винения бранш, които желаят да участват в журито на конкурса през следващата година. Горда съм от този факт. Това означава, че винения форум става все по-известен и с по-голяма тежест. Вече разширяваме и концепцията, като тази година ще включим във фестивалните дни и изложение за кулинарни туристически атракции BALKAN FLAVORS, организирано от Балкания – Балканска асоциация за устойчив туризъм и култура”, отбеляза Галина Нифору, директор на BIWC.

Емилия Калайджиева, президент на асоциацията, заяви че инициативата е в унисон с най-актуалните тенденции в туристическото търсене – желанието за опознаване на дадена територия чрез уникалното и автентичното, чрез това, което нейните обитатели са съхранили през вековете и което днес пресъздават в своите храни и напитки.

По време на фестивала ще се включат асоциации, хотели, ресторанти, производители, които ще представят традиционната кухня от своя регион, специфични хранителни продукти, нехарактерти туристически маршрути. Участие ще вземе и Ути Бъчваров с неговия пътуващ кулинарен театър, като за първи път ще представи изработен по негова идея огромен тиган и огромна тенджера.

Информация в аванс


Конкурсната част  на BIWC 2015  ще се проведе  на 28 и 29 май 2015 (четвъртък и петък) при закрити врати в Гранд Хотел София. Фестивалът, който следва и на който могат да бъдат дегустирани балканските вина, придружени от типични за страните от балканския регион продукти,  е планиран за 30 и 31 май 2015 (събота и неделя) в градината на Гранд Хотел София.

Балканският винен форум ще бъде домакин на  първото по рода си туристическо изложение “BALKAN FLAVORS”, посветено на гостоприемството и богатото кулинарно наследство, характеризиращи страните от Балканския полуостров. Целта на “BALKAN FLAVORS” е да се утвърди като основен канал за промоция на висококачествени туристически атракции в сферата на еногастрономията;  да създаде B2B платформа, която да срещне местните субекти, предлагащи кулинарни туристически атракции с представители на реалния бизнес, както и да даде целогодишна международна видимост на изложителите чрез промоция на техните продукти в едни от най-реномираните световни туристически изложения и социални мрежи.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер