финанси > банки


Кредитна линия от 35 млн. евро за МСП предоставят СИБАНК и Банката на Съвета на Европа

Ролф Венцел: Подкрепата за малките и средните предприятия е от съществена важност за създаването и запазването на работни места, а това води до икономически растеж

Средствата ще бъдат използвани за финансиране на инвестиционни проекти и оборотни кредити на МСП в почти всички сектори на икономиката с цел създаване на допълнителни работни места и развитие на малкия и среден бизнес в България.

CИБАНК и Банката за развитие на Съвета на Европа (БРСЕ) подписват рамково споразумение за финансиране на малки и средни предприятия (МСП) в размер на 35 млн. евро. Това е първото споразумение между двете институции като СИБАНК е една от малкото банки в България, която използва привлечени средства от БРСЕ. 

Кандидатурата на СИБАНК за ползването на кредитната линия, беше одобрена от Административния съвет на БРСЕ през 2014 г. с подкрепата на българското правителство. Средствата ще бъдат използвани за финансиране на инвестиционни проекти и оборотни кредити на МСП в почти всички сектори на икономиката с цел създаване на допълнителни работни места и развитие на малкия и среден бизнес в България. 

БРСЕ ще предостави до 50% от средствата за изпълнение на проектите, а допълнителното финансиране ще бъде собствен ресурс на СИБАНК и/или ресурс на други финансови институции – партньори на банката. Кредитите ще дават възможност за ползване на преференциални условия за бизнеса, а допълнително удобство ще бъде възможността за комбиниране с гаранционни инструменти. 

Новата кредитна линия от БРСЕ за финансиране на малкия и среден бизнес е поредна стъпка в разширяване дейността на СИБАНК в този пазарен сегмент. През 2014 г. банката успешно приключи усвояването на четвъртата си кредитна линия за МСП в размер на 50 милиона евро от Европейската инвестиционна ланка (ЕИБ). Комбинирането на различни финансови механизми с цел облекчаване на условията по кредитирането на МСП е приоритет в работата на СИБАНК. 

БРСЕ насърчава активно създаването на заетост чрез кредитиране на МСП. В своя план за развитие за периода 2014-2016 г., единодушно одобрен от Управителния съвет на банката, БРСЕ определя подкрепата за микро, малките и средните предприятия като самостоятелна секторна насока за действие. През последните 20 години БРСЕ е одобрила близо 10 млрд. евро за финансиране на МСП.

На снимката (от ляво на дясно): Франк Янсен, изпълнителен директор на СИБАНК, Петър Андронов, Кънтри мениджър на КВС Груп за България и главен изпълнителен директор на СИБАНК, Ролф Венцел, управител на Банката за развитие на Съвета на Европа, и Люк Хейсънс, Изпълнителен директор „Международни пазари“ в КВС Груп и Председател на Надзорния съвет на СИБАНК

От името на БРСЕ споразумението подписа управителят Ролф Венцел, който коментира: „Споразумението, което подписваме днес, свидетелства за значението, което има за БРСЕ осигуряването на финансиране за МСП. Подкрепата за малките и средните предприятия е от съществена важност за създаването и запазването на работни места, а това води до икономически растеж. Това е нещо, от което Европа се нуждае днес.” 

Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК и кънтри мениджър на KBC Груп за България, коментира: „Партньорството с БРСЕ е изключително важно за СИБАНК и нашите амбиции да използваме и комбинираме различни финансови инструменти в подкрепа на развитието и растежа на малкия и среден бизнес в България. Надявам се, че тази кредитна линия ще добави стойност за нашите потенциални бизнес клиенти, а това означава реализиране на качествени бизнес проекти.“

Повече за  Банката за развитие на Съвета на Европа


Създадена през 1956 г., БРСЕ (Банката за развитие на Съвета на Европа) има 41 държави членки, между които 22 страни от Централна, Източна и Югоизточна Европа, които съставляват целевите за банката държави. Като основен инструмент на политиката за солидарност в Европа, банката финансира социални проекти и осигурява ресурси, набрани в условия, които отразяват нейния рейтинг (Aa1 от „Мудис“, стабилна перспектива, AA+ от „Стандард и Пуърс“, стабилна перспектива, и AA+ от „Фич Рейтингс“, стабилна перспектива). По този начин тя отпуска кредити на държавите членки и на финансовите институции и местните власти в тях за финансиране на проекти в социалната сфера съгласно своя устав. 

На снимката горе: Петър Андронов, кънтри мениджър на КВС Груп за България и главен изпълнителен директор на СИБАНК(вляво), и Ролф Венцел, управителят на Банката за развитие на Съвета на Европа, се поздравяват за подписаното днес споразумение
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер